C
cat2012
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 15
W 2014 roku zawarłam umowę licencyjną z wydawnictwem X na wydanie książki o tytule XY przy udziale pośrednika tj. Agencji Literackiej. Książka została wydana, a dzięki staraniom Agencji również wypłacona zaliczka o wysokości 1000 zł (pomniejszona stosownie o kwotę dla pośrednika). W umowie licencyjnej zawarty był punkt mówiący o rozliczeniu sprzedaży raz na pół roku, a honorarium wypłacane w ciągu 30 dni od daty sporządzenia rozliczenia. W czasie trwającej 5 lat umowy licencyjnej ani razu nie otrzymałam wspomnianego rozliczenia ani żadnego honorarium. Kontakt z wydawcą całkowicie się urwał (brak odpowiedzi na maile, próby kontaktu telefonicznego etc.). Co więcej, w takiej samej sytuacji znalazło się wg mojej wiedzy przynajmniej 15 innych autorów oraz ilustratorów. Książka nie była jakoś szczególnie promowania, a zatem nie spodziewam się nawet, że wydawnictwo jest mi winne jakieś większe pieniądze – zależałoby mi jednak na rozwiązaniu sprawy, czyli otrzymaniu zaległego rozliczenia sprzedaży i poznania jej wyników. W jaki sposób mogę to osiągnąć? Wydawnictwo cały czas działa, moja książka jest do kupienia w różnych miejscach, a na wszelkie próby kontaktu (mail, tel, media społecznościowe) jest cisza.