Autor zdjęcia

• Autor wątku Autor wątku rust
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rust

Stały bywalec
Odpowiedzi
547
To teraz zagadka - kto jest autorem zdjęcia, jeśli naciśnięcia spustu migawki dokonała przypadkowa osoba A nie znająca się na obsłudze sprzętu / fotografii, aparat ustawiła / zaprogramowała osoba B, która zarazem jest właścicielem sprzętu i użyczyła go na chwilę osobie A, a obróbkę zdjęć w komputerze, w tym poprawienie kadrowania, zrobiła osoba B? Chodzi o sytuację taką, jak czasem na wakacjach się zdarza, że chcemy mieć coś w rodzaju "selfie", ale nie telefonem tylko prawdziwym aparatem i nie ma komu zrobić zdjęcia, więc dajemy aparat przypadkowej osobie i mówimy że ma tylko nacisnąć spust, bo wszystko jest ustawione.

Wg mnie głównym autorem takiego zdjęcia jest osoba B, mimo że migawkę zwolniła osoba A, bo to B kieruje całym procesem robienia zdjęcia. Czy w takiej sytuacji osoba A może domagać się umieszczenia jej w podpisie zdjęcia? ;) W końcu jej rola ograniczyła się tylko do bycia czymś w rodzaju "samowyzwalacza" lub "uchwytu na aparat", a to mniej niż 1% całej pracy. Jednak potrafię sobie wyobrazić,że ktoś powie, że osoba A jest jednak współautorem zdjęcia, bo trochę obsługiwała sprzęt i miała jakiś tam niewielki wpływ na ostateczną postać zdjęcia.

Ale co jeśli nawet nie wiem, jak osoba zwalniająca migawkę się nazywała, bo nie zapytałem? A zdjęcie chcę wrzucić na swojego FB... (sytuacja hipotetyczna - nie mam konta na FB).

To teraz ciągnąc dalej tę logikę - jeśli osobę A uznać za współautora, to czy osoba C, która wcześniej ustawiła i zapaliła światło w sali, gdzie było robione zdjęcie, też jest współautorem zdjęcia? W końcu światło to kluczowa sprawa...

Ostatnia edycja:
RE: Moje zdjęcia zrobione przez dalszą rodzinę.

To już było, jesteś spóźniony.
rust napisał:
... Wg mnie głównym autorem takiego zdjęcia jest osoba B, mimo że migawkę zwolniła osoba A, bo to B kieruje całym procesem robienia zdjęcia. ...
I tu możesz bardzo się mylić, bo działania osoby B mogą zostać uznane za działania czysto techniczne a autorem zdjęcia będzie osoba A, która wybrała moment jego zrobienia, ba osoba B nawet nie zostanie wtedy uznana za współtwórcę. Własność sprzętu nie ma żadnego znaczenia.
Wyrok Sądu Najwyższego – Izba Cywilna z dnia 5 lipca 2002 r. III CKN 1096/2000
Osoba, która przy tworzeniu obiektu fotograficznego wykonuje tylko czynności techniczne obsługi sprzętu fotograficznego ściśle według wskazówek twórcy, nie jest współtwórcą w rozumieniu art. 9 ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Polecam również uwadze wyrok Sądu Najwyższego SN 2006.01.25, sygn. akt I CK 281/05.

Powrót