A
Attomic
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 13
To mój pierwszy wpis więc Szrdecznie Witam wszystkich użytkowników forum.
Chciałbym poprosić o interpretacje w następującej sprawie.
Zawarłem umowę o wykonanie prac fotograficznych
i dalej punkt 7 paragrafu 2
oraz paragraf 6 o treści.
W ustawie oprawie autorskim... czytam :
Autorskie prawa osobiste
Art. 16. Jeżeli ustawa nie stanowi inaczej, autorskie prawa osobiste chronią nieograniczoną w czasie i niepodlegającą zrzeczeniu się lub zbyciu więź twórcy z utworem, a w szczególności prawo do:
1) autorstwa utworu;
2) oznaczenia utworu swoim nazwiskiem lub pseudonimem albo do udostępniania go anonimowo;
3) nienaruszalności treści i formy utworu oraz jego rzetelnego wykorzystania;
4) decydowania o pierwszym udostępnieniu utworu publiczności;
5) nadzoru nad sposobem korzystania z utworu.
Czy dobrze rozumiem że treść umowy w zakresie zrzeczenia się autorskich praw osobistych pozostaje w sprzeczności z zapisem ustawy.?
Jeśli tak to, czy gdybym zgłosił wniosek o oznaczenie moich prac publikowanych przez zleceniodawcę w internecie, moim imieniem i nazwiskiem zamawiający może domagać się oznaczonej w par. 6 kary umownej?
Zdjęcia zostały już opublikowane na stronie sklepu internetowego zleceniodawcy, mimo że nie otrzymałem jeszcze zapłaty za nie.
Czy w świetle pkt 1 par 2 umowy zleceniodawca miał takie prawo ?
Czy stanowi to naruszenie praw autorskich, czy może taka praktyka jest jednak przyjmowana.?
Chciałbym poprosić o interpretacje w następującej sprawie.
Zawarłem umowę o wykonanie prac fotograficznych
i dalej punkt 7 paragrafu 2
oraz paragraf 6 o treści.
W ustawie oprawie autorskim... czytam :
Autorskie prawa osobiste
Art. 16. Jeżeli ustawa nie stanowi inaczej, autorskie prawa osobiste chronią nieograniczoną w czasie i niepodlegającą zrzeczeniu się lub zbyciu więź twórcy z utworem, a w szczególności prawo do:
1) autorstwa utworu;
2) oznaczenia utworu swoim nazwiskiem lub pseudonimem albo do udostępniania go anonimowo;
3) nienaruszalności treści i formy utworu oraz jego rzetelnego wykorzystania;
4) decydowania o pierwszym udostępnieniu utworu publiczności;
5) nadzoru nad sposobem korzystania z utworu.
Czy dobrze rozumiem że treść umowy w zakresie zrzeczenia się autorskich praw osobistych pozostaje w sprzeczności z zapisem ustawy.?
Jeśli tak to, czy gdybym zgłosił wniosek o oznaczenie moich prac publikowanych przez zleceniodawcę w internecie, moim imieniem i nazwiskiem zamawiający może domagać się oznaczonej w par. 6 kary umownej?
Zdjęcia zostały już opublikowane na stronie sklepu internetowego zleceniodawcy, mimo że nie otrzymałem jeszcze zapłaty za nie.
Czy w świetle pkt 1 par 2 umowy zleceniodawca miał takie prawo ?
Czy stanowi to naruszenie praw autorskich, czy może taka praktyka jest jednak przyjmowana.?
Ostatnia edycja: