Autorstwo ilustracji w książce

• Autor wątku Autor wątku JerzyWrocław
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

JerzyWrocław

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień Dobry!
Piszę z moim przełożonym książkę. Stworzyłem ilustracje zajmujące 40 stron jednego z rozdziałów, on z kolei napisał tekst który zajmuje kolejne 40 stron rozdziału. Informował mnie o tym, jakie rysunki chciałby, żebym rysował do tekstu, ale rysowałem je samodzielnie (sam proces był złożony, ponieważ powstawały one na bazie stworzonych przeze mnie modeli 3D).

Po napisaniu książki zmieniła się jego koncepcja dotycząca przedstawiania autorstwa treści. Na początku ja, on i jeszcze jeden autor mieliśmy być po prostu umieszczeni na okładce. Teraz natomiast (ze względu na jego chęć uzyskania kolejnego stopnia naukowego i związane z tym procedury) chce, aby do każdego rozdziału był przypisany autor, a przy rozdziale, który stworzyliśmy razem chce być przypisany samodzielnie. Wydaje mi się to z deczka nieuczciwe, ale zaproponował mi, że na odwrocie strony tytułowej zostanie umieszczona informacja na temat tego, że ilustracje w rozdziale X są mojego autorstwa.
Tutaj pojawia się moje pytania:
Skoro to on będzie umieszczony jako autor rozdziału z ilustracjami, to czy mimo umieszczenia informacji na stronie tytułowej o mnie jako autorze ilustracji, będzie miał prawo wykorzystywać je w przyszłości do swoich celów?
Czy też tylko ja będę miał do nich prawo w przyszłości?
Czy właściwie są jakieś aspekty związane z prawem autorskim, przez które nie powinienem się zgodzić na takie postępowanie?
Czy stosuje się w ogóle takie rozwiązanie?

Z góry dziękuję bardzo za odpowiedź!

Ilustracje swojego autorstwa możesz podpisać i nikt nie może Ci tego zabronić, prawa do utworów pozostają przy Tobie. Przeniesienie autorskich praw majątkowych wymaga umowu w formie pisemnej.
Na początek zapoznaj się z treścią Art. 9. i Art. 10. Prawa Autorskiego.

Ostatnia edycja:
Powrót