• Autor wątku Autor wątku jensine37
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jensine37

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Od jakiegoś czasu udzielam się na dość popularnym forum. Zauważyłam, że większość forumowiczów ma awatary utworzone ze zdjęć, niektóre wcześniej widziałam w galeriach użytkowników dość znanej strony, na której można właśnie tworzyć ogólnodostępne galerie i publikować różne prace.
Moim zdaniem właśnie publikacja awatarów jak i obrazków (np. w sygnaturce na forum), które powstały przez jakieś zmodyfikowanie fotografii pobranej bez zgody autora z jego galerii nie jest zgodne z prawem. Czy mam rację?
Jeśli tak, proszę o przytoczenie dotyczących sprawy artykułów.

Pozdrawiam.

Cytat:
Moim zdaniem właśnie publikacja awatarów jak i obrazków (np. w sygnaturce na forum), które powstały przez jakieś zmodyfikowanie fotografii pobranej bez zgody autora z jego galerii nie jest zgodne z prawem. Czy mam rację?

zależy na jakiej licencji są te zdjęcia z tej galerii. Jeżeli licencja pozwala na rozpowszechnianie i modyfikowanie zdjęć to jest wszystko ok. jeżeli licencja na to pozwala to nie trzeba mieć zgody autora.

bardzo dużo awatarów/sygnaturek zawiera takie zdjęcia lecz po prostu nie da się z tym walczyć. Dajmy na to forum ma 30tyś userów, 20 tyś userów ma avatary i teraz by trzeba sprawdzać każdy awatar czy jest legalny. To jest niemożliwe

[cytat="luk@s":2qzgidnw][cytat:2qzgidnw]Moim zdaniem właśnie publikacja awatarów jak i obrazków (np. w sygnaturce na forum), które powstały przez jakieś zmodyfikowanie fotografii pobranej bez zgody autora z jego galerii nie jest zgodne z prawem. Czy mam rację?[/cytat:2qzgidnw]
zależy na jakiej licencji są te zdjęcia z tej galerii. Jeżeli licencja pozwala na rozpowszechnianie i modyfikowanie zdjęć to jest wszystko ok. jeżeli licencja na to pozwala to nie trzeba mieć zgody autora.

bardzo dużo awatarów/sygnaturek zawiera takie zdjęcia lecz po prostu nie da się z tym walczyć. Dajmy na to forum ma 30tyś userów, 20 tyś userów ma avatary i teraz by trzeba sprawdzać każdy awatar czy jest legalny. To jest niemożliwe[/cytat:2qzgidnw]

nie wiem, czy to ma coś do rzeczy, bo nie za bardzo się znam, ale pod każdym zdjęciem jest znaczek "coryright", rok i nazwa użytkownika. jest to strona deviantart.com. przy umieszczaniu pracy można zaznaczyć czy akceptuje się czy nie licencje Creative Commons, użycie pracy w celach komercyjnych i modyfikacji (domyślnie wszystko jest zaznaczone na nie i tak większość użytkowników postępuje).

bardziej chodziło mi o awatary nowych, udzielających się forumowiczów. mimo wszystko, uważam, że jest to do zrobienia, bowiem wiele osób ma avatary, które otrzymały "na zamówienie" (na wielu forach są osoby, które masowo kradną zdjęcia na potrzeby stworzenia awatarów, które zamawiają inne osoby i się tym szczycą, że umieją avatary robić. - wg mnie bezsensowna sprawa, co to za sztuka?), a osoby, które właśnie je robiły (in fact jest to najczęściej wykadrowanie obrazka, zmniejszenie go, dodanie ramki i napisu, ewentualnie zabawa z kolorami) potrafią się przyznać, że wzięły zdjęcia właśnie np. z devianta czy wyszukiwarki grafiki google. Tłumaczą się tym, że robią tak wszyscy.
Mam nadzieję, że wyraziłam się sensownie.

Teoretycznie łamią wyłączne prawo autora do rozpowszechniania utworu, jak i autorskie prawa osobiste - no ale w praktyce, co to komu w ogóle przeszkadza?

Nie za bardzo widzę sens Twoich postów.

Cytat:
zależy na jakiej licencji są te zdjęcia z tej galerii. Jeżeli licencja pozwala na rozpowszechnianie i modyfikowanie zdjęć to jest wszystko ok

Tutaj się trochę pomyliłem, mianowicie trzeba uważać w przypadku CC na "uznanie autorstwa" oraz na "Na tych samych warunkach", ponieważ jeżeli autor pozwala na rozpowszechnianie dzieła i nakazuje aby dzieło było przekazywane na tych samych warunkach to jak pod obrazkiem dasz "copyright" to już będzie legalne.

To jest trochę skomplikowane ze względu na duży zakres licencji. Więc na Twoje pytanie czy to jest legalne jedyną odpowiedzią jest "raz jest a raz nie jest"

EDIT:
Cytat:
co to komu w ogóle przeszkadza?

Chciałbyś aby ktoś twoje dzieło skopiował, zmodyfikował, zastrzegł i sprzedał?

Cytat:

EDIT:
Cytat:
co to komu w ogóle przeszkadza?

Chciałbyś aby ktoś twoje dzieło skopiował, zmodyfikował, zastrzegł i sprzedał?

Ależ tak. Nie musiałbym samemu promować utworu, a wystąpiłbym o trzykrotność uzyskanych dochodów plus zadośćuczynienie.

Jednak 99,9% naruszeń prawa autorskiego nie ma nic wspólnego z żadnymi dochodami po stronie rozpowszechniającego.

Powrót