Awaria dysku SSD na gwarancji a koszty odzyskanie danych

• Autor wątku Autor wątku rafjas
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rafjas

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
witam,
padł mi dysk SSD zakupiony w pewnej sieci ze sprzętem elektronicznym w październiku 2014 r. na którym była masa istotnych dla mnie plików i programów. Jeśli okaże się, że jest to wada dysku (a na pewno tak będzie bo po prostu padł, bez żadnej mojej ingerencji), to czy mogę domagać się od sprzedawcy pokrycia kosztów odzyskania danych zawartych na dysku na podstawie ustawy o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej z 2002 r.? Dokładnie chodzi mi o art. 8 ust. 2: Nieodpłatność naprawy i wymiany w rozumieniu ust. 1 oznacza, że sprzedawca
ma również obowiązek zwrotu kosztów poniesionych przez kupującego, w
szczególności kosztów demontażu, dostarczenia, robocizny, materiałów oraz
ponownego zamontowania i uruchomienia.
- tutaj rozumiem że musi zostać przywrócony stan z przed awarii a nie fabrycznie nowy, więc pliki powinny zostać odzyskane?
Miał ktoś z Państwa podobny przypadek?

pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc

Szczerze? Nie liczyłbym tu na nic. Ponownie uruchomienie? Koszt instalacji dysku, instalacji systemu i uruchomienie tak aby działał? Możesz żądać zwrotu.
Panuje powszechna zasada, że dane należy archiwizować i sąd prawdopodobnie by to wziął pod uwagę. Twoje roszczenie można porównać np. do sytuacji kiedy w pomieszczeniu przetrzymujesz drogocenne przedmioty, a zamek w zwykłych drzwiach jest chiński. Zwróciłbyś się do sprzedawcy z roszczeniem z powodu kradzieży przedmiotów? Bo ktoś łatwo i szybko sforsował zamek?

dziękuję za odpowiedź, masz rację co do archiwizacji danych, jednak co do przykładu z zamkiem - dysku nikt nie forsował, sam padł. Gdyby zamek do drzwi otwierał się samoczynnie mimo zamknięcia, to owszem - reklamowałbym.

Na moim SSD, kupionym w zeszłym tygodniu, jest dość wyraźna informacja, że nie może on służyć do trzymania ważnych plików i przeznaczony jest do instalacji systemu, gdyż producent nie jest w stanie zagwarantować integralności danych. Półprzewodnik tak ma, ileś cykli i zdycha i żaden producent niczego tu nie gwarantuje.

Powrót