Awaria kanalizacji (sąsiad z góry) w wynajmowanym mieszkaniu

• Autor wątku Autor wątku Najemca29
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

Najemca29

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień dobry,
Od pewnego czasu jestem najemcą mieszkania. W okresie świąt przebywałam poza mieszkaniem, wróciłam 26.12 wieczorem i zastałam awarię kanalizacji. Okazało się, że winowajcą jest sąsiad z wyższego piętra, a całe szambo wylało u mnie w łazience i kuchni. Dodam, że administracja wie o sprawie, właściciel również. Uszkodzeniu uległa podłoga w kuchni, łazience i przedpokoju, część mebli kuchennych, rzeczy ktore stały na podłodze.
W związku z sytuacja mam kilka pytań:
1. Czy zdarzenie jest podstawą do wypowiedzenia umowy najmu z zachowaniem prawa do kaucji?
2. Właściciel nie ubezpieczyl mieszkania, pomimo tego, że zobowiązał się do tego w umowie. Czy jest to podstawa do wypowiedzenia umowy/zmniejszenia czynszu?
3. Mieszkanie sprzątałam sama, właściciel nie zaproponował wynajęcia firmy sprzątającej, pomimo ryzyka zatrucia. Czy mogę domagać się obniżenia wysokości najmu w związku Z tym?
4. Nie posiadam OC najemcy. Czy ktoś może pociągnąć mnie do odpowiedzialności za to zdarzenie?
5. Co w przypadku, kiedy z czasem wyjdą inne efekty awarii? Kto za to odpowiada?
6. Czy właściciel może starać się o odszkodowanie od sprawcy lub spółdzielni?
7. Zakupu środków do dezynfekcji dokonałam z własnej kieszeni, dodatkowo musiałam odkupić rzeczy, które uległy zniszczeniu. Od kogo mogę domagać się rekompensaty?
8. W mieszkaniu śmierdzi nadal, podłogi zostały zerwane, mieszkanie jest wietrzone, co pewnie przełoży się na koszt ogrzewania. Co mogę z tym zrobić?

Dodam, że nikogo nie obwiniam za awarię, jest to zdarzenie losowe. Jako najemca poniosłam największe straty i chciałam spytać, co mogę zrobić? Czy jeśli właściciel otrzyma odszkodowanie, mogę domagać się części na pokrycie kosztów związanych z zakupem chemii czy innych rzeczy?
Bardzo proszę o pomoc oraz zadawanie pytań, jeśli takowe będą.

Powrót