Awaria wodociagu poza granicami nieruchomosci - kto ponosi koszty naprawy?

• Autor wątku Autor wątku Antoni 75
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Antoni 75

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam
Jestem emerytem mieszkajacym wraz z zona w domu jednorodzinnym pobudowany w latach 70tych . Ostatnio okazalo sie iz nastapila awaria przylacza wodociagowego na ulicy na wysokosci naszego budynku. Panowie z gminnego przedsiebiorstwa wodociagowego poinformowali mnie iz bede musial poniesc koszty naprawy tej awarii mimo iz znajduje sie ona poza granicami mojej nieruchomosci. Kto jest w takim przypadku odpowiedzialny za taka naprawe? Wczesniej zawsze gmina zajmowala sie naprawami wodociagu na ulicy. Prosze o pomoc w tej sprawie . Czy moge powolac sie na jakis argument aby uniknac tych kosztow? Z gory dziekuje za odpowiedz

Musisz sprawdzić do kogo należy rura która uległa awarii. Generalnie jest tak, że ty odpowiadasz od wodomierza (to na 100%) lub od przyłącza co powinno wynikać z umowy.
Kiedyś było tak, że zakłady wodociągowe czy elektrownie żądały przekazania własności na ich rzecz pomimo ze budowę przyłącza finansował ten do kogo doprowadzane było dane medium. Potem sady orzekły że to nielegalne i teraz już się tego nie stosuje. Ludzie byli poniekąd słusznie niezadowoleni z obowiązku nieodpłatnego zrzeczenia, ale z drugiej strony jak coś się popsuło to naprawa była na koszt właściciela czyli zakładu wodociągowego lub elektrowni. Obecnie jest też na koszt właściciela, ale jest nim już klient tego zakładu. Musisz sprawdzić jaki jest stan prawny w twoim przypadku czyli do kogo należy zepsuta rura i ten płaci za naprawę.

Powrót