Awizo od rzecznika konsumenta

• Autor wątku Autor wątku aniak90
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aniak90

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień dobry. Prowadzę własny sklep wysyłkowy, ale sprzedaż miałam zawieszoną przez miesiąc czasu, nie było mnie w kraju. W miedzy czasie dostałam 3 awiza, dowiedziałam się, że do od rzecznika konstumentów. Czy w tym przypadku, coś mi grozi? Chciałabym naprosotwac sytuacje, bo pewnie chodzi o jakiś trefny produkt z partii.

aniak90 napisał:
Czy w tym przypadku, coś mi grozi?
Pozostaje skontaktować się z biurem Rzecznika Konsumentów (nawet telefonicznie) i wyjaśnić sprawę lub poprosić o ponowne przesłanie pisma (np. w formie elektronicznej). Prawdopodobnie Rzecznik skierował do Pani jako do przedsiębiorcy wystąpienie. W takim przypadku Rzecznik złożyć do sądu wniosek o ukaranie w przypadku nieuzasadnionego uchybienia terminu do udzielenia odpowiedzi.
Przepis prawny:
art. 42 ustawa o ochronie konkurencji i konsumentów (fragment)
1. Do zadań rzecznika konsumentów należy:
3) występowanie do przedsiębiorców w sprawach ochrony praw i interesów konsumentów;
4. Przedsiębiorca, do którego zwrócił się rzecznik konsumentów, działając na podstawie ust. 1 pkt 3, jest obowiązany udzielić rzecznikowi wyjaśnień i informacji będących przedmiotem wystąpienia oraz ustosunkować się do uwag i opinii rzecznika.
Przepis prawny:
art. 114 ustawa o ochronie konkurencji i konsumentów
1. Kto, wbrew przepisowi art. 42 ust. 4, narusza obowiązek udzielenia rzecznikowi konsumentów wyjaśnień i informacji będących przedmiotem wystąpienia rzecznika lub obowiązek ustosunkowania się do uwag i opinii rzecznika, podlega karze grzywny, nie mniejszej niż 2000 zł.
2. Orzekanie w sprawach o czyny określone w ust. 1 następuje w trybie przepisów ustawy z dnia 24 sierpnia 2001 r. - Kodeks postępowania w sprawach o wykroczenia.

Ostatnia edycja:
Powrót