Badania kontrolne i pandemia

• Autor wątku Autor wątku lwendowa_lavernia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lwendowa_lavernia

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Od poniedziałku wracam do pracy po wychowawczym. Na piątek byłam umówiona przez Pracodawcę na badania kontrolne. Dzisiaj dostałam telefon, że jednak badań nie muszę robić, bo pandemia i nowe przepisy, więc odwołali mi wizyty piątkowe, za to ja mam sama załatwić sobie zaświadczenie od lekarza POZ, że jestem zdolna do pracy. Mam na to oczywiście czas do piątku, bo do poniedziałku mam dostarczyć zaświadczenie. U lekarza POZ w rejestracji oczywiście nic nie wiedzą, mam jutro od rana próbować dodzwonić się do rejestracji i próbować umówić się do lekarza na teleporadę (z praktyki wiem, że czeka mnie niezła przeprawa). Czy to w porządku, że Pracodawca tak mnie z tym zostawił? Ja rozumiem, że badań nie muszę robić, gdy jest jakiś problem z dostępem do orzecznika albo specjalisty, ale tu nie było problemu i wizyty już były umówione. A teraz jestem zostawiona na zasadzie "Pani sobie załatwi". I jeszcze ciekawe jest to, że od poniedziałku będę jeszcze wybierała urlop zaległy, a na badania kontrolne i tak mnie wyślą, tylko po wybraniu tego urlopu.

Wprowadzono zmiany w art. 12a Ustawy z dnia 2 marca 2020 r. o szczególnych rozwiązaniach związanych z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19, innych chorób zakaźnych oraz wywołanych nimi sytuacji kryzysowych.
Ogólnie przepis ten dotyczy zawieszenia obowiązków związanych z badaniami w przypadku ogłoszenia stanu zagrożenia epidemicznego albo stanu epidemii.
Jeśli chodzi o badania wstępne i kontrolne reguluje to art. 12a ust. 3 W przypadku braku dostępności do lekarza uprawnionego do przeprowadzenia badania wstępnego lub kontrolnego, badanie takie może przeprowadzić i wydać odpowiednie orzeczenie lekarskie inny lekarz. Orzeczenie lekarskie wydane przez innego lekarza traci moc po upływie 180 dni (...)
Tak więc nie ma możliwości, że nie musi Pani tych badań robić, bo zrobić je trzeba - jedynie może je przeprowadzić inny lekarz niż ten z którym pracodawca ma umowę.

Wysyłanie na urlop zaległy przed badaniami kontrolnymi to dość częsta praktyka.
Niemniej, pracownik stawiający się do pracy w związku z ustaniem przyczyny nieobecności nie ma obowiązku dostarczenia orzeczenia/zaświadczenia lekarskiego o zdolności do pracy. Obowiązek skierowania pracownika na kontrolne badania lekarskie spoczywa bowiem na pracodawcy, co wyraźnie potwierdził Sąd Najwyższy w wyroku z dnia 21 czerwca 2005 r., o sygn. akt II PK 319/2004. Skierowanie na badania jest wystawiane przez pracodawcę dopiero po stawieniu się pracownika do pracy i zgłoszeniu gotowości jej wykonywania.

Ja to wszystko rozumiem. Chodzi mi tylko o to, że dostałam komunikat: "ma pani sobie załatwić zaświadczenie do poniedziałku i nic nas nie obchodzi, jak pani to zrobi". A dostęp do lekarza orzecznika i specjalisty był, bo już byłam u nich umówiona i Pracodawca odwołał moje wizyty, zostawiając mnie teraz z problemem. A jeszcze po skierowanie na badania mam sobie pojechać do Pracodawcy :/

Powrót