badania na obecnosc narkotyków

• Autor wątku Autor wątku darkstone
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

darkstone

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam

Podczas pobytu w szpitalu zrobili mi testy n aobecnosc narkotyków. Jestem osobą pełnoletnią, nie zostałem zapytany o zgode. Moi prawni opiekunowie także nie zostali zapytani o zgode.

Chcialem zapytać czy szpital wykonał badania zgodnie z prawem.

Jezeli twoje zycie nie bylo zagrozone, miales w tym czasie pelna swiadomosc, i tak wlasnie ocenili lekarze, to nie mieli prawa.

[cytat="janbugaj"]Jezeli twoje zycie nie bylo zagrozone, miales w tym czasie pelna swiadomosc, i tak wlasnie ocenili lekarze, to nie mieli prawa.[/cytat]

Chyba myli pan badanie z zabiegiem.

[cytat="darkstone"]
Jestem osobą pełnoletnią, ...... Moi prawni opiekunowie także nie zostali zapytani o zgode. [/cytat]
A ja chciałem zapytać, czy jest Pan ubezwłasnowolnionym całkowicie?
Kodeks cywilny przewiduje możliwość ubezwłasnowolnienia całkowitego osoby, która ukończyła lat 13, jeżeli wskutek choroby psychicznej, niedorozwoju umysłowego albo innego rodzaju zaburzeń psychicznych, w szczególności pijaństwa lub narkomanii, nie jest w stanie ona kierować swym postępowaniem (art. 13) Dla ubezwłasnowolnionego całkowicie ustanawia się opiekę, chyba, że pozostaje on jeszcze pod władzą rodzicielską.

[cytat="Pasqud"]
Chyba myli pan badanie z zabiegiem.[/cytat]

Ja, chyba, nie.

Znalazłem, gdzie czytałem:
http://www.ifp.pl/index.php?name=PNphpB ... c&start=45

[cytat:1yw6g1qv]
odnośnie art. 192 - "zabieg leczniczy" jest inaczej rozumiany przez środowisko medyczne (w tym ujeciu nie obejmuje badania lekarskiego) a inaczej przez środowisko prawnicze - komentarz do k.k. po red. J. Kubickiego: "Pojęcie to wyrażać może zarówno działania polegające na badaniu stanu zdrowia, tzn, najszerzej rozumiana diagnostykę, całokształt działalności profilaktycznej, wszelkie postępowanie terapeutyczne (...), rehabilitacyjne (...) Zabiegiem "leczniczym" w rozumieniu omawianego przepisu jest także taki zabieg medyczny nie spełniający funkcji leczniczej sensu stricto (...), który uznawany jest w obowiązującym systemie prawnym za czynność o charakterze medycznym". No jak nic, badanie lekarskie jest czynnością o charakterze medycznym.
[/cytat:1yw6g1qv]
i rzeczony Art 192 KK:

[cytat:1yw6g1qv]
Art. 192. § 1. Kto wykonuje zabieg leczniczy bez zgody pacjenta,

podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

§ 2. Ściganie następuje na wniosek pokrzywdzonego.
[/cytat:1yw6g1qv]

Powrót