Badania na staż unijny 2014

• Autor wątku Autor wątku pawciooo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pawciooo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam wszystkich :D Mam kilka pytań odnośnie stażu. Niedługo go rozpoczynam lecz pierw muszę zrobić badania aby móc go rozpocząć.

Moje pierwsze pytanie to:
Jakie badania muszę zrobić?
Drugie pytanie ?
Kto mnie na nie kieruje ?
Trzecie pytanie:
Kto płaci za badania ?
Czwarte pytanie:
Pierw trzeba odwiedzić lekarza medycyny pracy czy porobić badania i dopiero z tymi badaniami do lekarza?
Piąte pytanie:
Czy muszę książeczkę z sanepidu mieć czy nie bo mnie nie poinformowano o tym?
Szóste:
Czy dla lekarza medycyny pracy trzeba zapłacić ?

Z góry bardzo dziękuję :D

1. Odpowiednie do stanowiska stażu. Pracodawca określi warunki pracy na skierowaniu, a lekarz już będzie wiedział jakie badania przeprowadzić.
2. Jaka instytucja kieruje Cię na staż? PUP?
3. Jw.
4. Lekarz medycyny pracy decyduje jakie badania będą konieczne, także najpierw wizyta u lekarza.
5. Zależy od stanowiska. Patrz odp. 1
6. Oczywiście, lekarz też musi z czegoś żyć :). Odpowiedz najpierw na moje pytanie nr 2, to odpowiem Ci kto za nie powinien zapłacić.

Ostatnia edycja:
Na staż mnie kieruję urząd pracy, lecz w urzędzie powiedzieli żeby to pracodawca mnie skierował na wszelkie badania, a pracodawca dał tylko do lekarza medycyny pracy i powiedział żebym ze swojej kieszeni zapłacił, wziął rachunek na pracodawcę i mi pieniądze zwróci

Najwidoczniej UP nie finansuje badań lekarskich (zależy to zawsze do wielkości środków finansowych), zatem na badania skierować Cię musi pracodawca, chodzi o określenie warunków pracy na stanowisku na jakim będziesz odbywał staż, bo inaczej lekarzowi trudno będzie przeprowadzić właściwe badania nie znając warunków pracy.

Wiem, że często pracodawcy proszą o wykonanie badań na własny koszt, więc jeśli jesteś powinien, że pracodawca zwróci Ci środki, to zapłać z własnej kieszenie.
Natomiast to pracodawca wydaje skierowanie na badania i określa w nim warunki pracy.

Aha rozumiem :D Dziękuję bardzo :) Bardzo Pani mi pomogła. Jak będę miał jakieś pytania odnośnie stażu to będę pisać. A przypomniało mi się, że pracodawca dał mi numer kontaktowy żeby umówić się do lekarza pracy i właśnie lekarz pracy powiedział, żeby zrobić wszystkie badania jak mocz, krew i do niego z tymi badaniami. Czy badania należy zostawić u lekarza czy dać je trzeba pracodawcy??

Lekarz na podstawie wyników badań wydaje zaświadczenie w którym określa czy jesteś zdolny do podjęcia stażu na danym stanowisku czy też nie. Zaświadczenie to z reguły lekarz wydaje i w oryginale i w kopii. Oryginał zaświadczenia trafia do pracodawcy.
Skoro lekarz polecił Ci jakie badania masz zrobić, to najwidoczniej otrzymał już od pracodawcy informację o warunkach pracy. Chociaż powszechnie przyjęte jest, że skierowanie wydaje się osobie podejmującej pracę/staż, kandydat zgłasza się do lekarza i lekarz dopiero po rozmowie z pacjentem kieruje na badania.
Ale w końcu lekarzem nie jestem, więc na ten temat nie będę się mądrzyć ;).

Ostatnia edycja:
Ok dziękuję bardzo :D Dużo mi Pani objaśniła w związku z tymi badaniami na staż. Wiem teraz, na czym stoję mniej więcej. Jak będę jeszcze mieć jakieś pytania będę pisać

Powrót