Badania okresowe

• Autor wątku Autor wątku WKinga
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

WKinga

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam,

Po urlopie macierzyńskim jestem na urlopie wypoczynkowym. Żeby móc wrócić do pracy musiałam wykonać badania lekarskie, które rozciągnęły się aż do 3 dni. Czy nie należy się zwrot jednego chociaż dnia urlopu? Wiem ze w ramach godzin pracy można robić badania i po nich należy wrócić. Jednak moje badania straciły ważność i nie było możliwości iść i w trakcie udać się na badania.

Dostałaś skierowanie na badania okresowe, z terminem wykonania na dzień/dni, kiedy przebywałaś jeszcze na urlopie macierzyńskim?

Badania, nie mam wpisanej daty do kiedy wykonać tylko jedynie datę wystawienia

Zastosowanie ma tu Kodeks pracy:
Przepis prawny:
Art 229 § 3. Okresowe i kontrolne badania lekarskie przeprowadza się w miarę możliwości w godzinach pracy. Za czas niewykonywania pracy w związku z przeprowadzanymi badaniami pracownik zachowuje prawo do wynagrodzenia, a w razie przejazdu na te badania do innej miejscowości przysługują mu należności na pokrycie kosztów przejazdu według zasad obowiązujących przy podróżach służbowych.

Nie powinnaś się w ogóle zgadzać na badania w Twoim czasie wolnym...

Czy te badania odbywały się jeszcze w czasie urlopu macierzyńskiego, czy ktoś Cię "namówił" na wzięcie urlopu wypoczynkowego?

Po skończonym urlopie macierzyńskim. Wówczas wybrałam zaległy urlop wypoczynkowy. Po którym mam termin powrotu do pracy na 2 września.

Tego dnia nie mogłabym Po badaniach wrócić na resztę dnia do pracy, ponieważ badania mamy zawsze na 2 dni rozłożone. Dopiero Tego drugiego dnia ponotzlrzymaniu orzeczenia byłabym w stanie wrócić.

Pracownik nie może wypoczywać jeśli nie wiadomo czy jest zdolny do pracy. Zdolność orzeka lekarz medycyny pracy. Twój pracodawca prowadzi jak widzę elastyczną interpretację Kodeksu pracy.

Powrót