Badania preparatu szczepionkowego na dzieciach do lat 12stu.

• Autor wątku Autor wątku buchwelt7
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
B

buchwelt7

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Czy to ,że firma jedna z firm farmaceutycznych dostała zgodę na testowanie preparatu przeciwko covi-19 na terenie Polski na dzieciach w wieku od 6 miesięcy do 12lat jest zgodne z obowiązujacym prawem w Polsce ?

Czy na tę chwilę ktoś ponosi odpowiedzialność prawna za poszczepienne skutki uboczne lub zgon w związku z przyjęciem preparatu mającego chronić przed covi-19

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Myślę, że użytkownik, który w innych wątkach wypowiada się tonem autorytetu w dziedzinie prawa powinieneś znać odpowiedź na swoje pytania. Jeśli nie to radzę nie wprowadzać osób szukających pomocy w błąd swoją wątpliwą wiedzą.

Odnośnie testowania preparatów, nie da się odpowiedzieć uniwersalnie na to pytanie, trzeba znać sprawę i przede wszystkim wiedzieć czego dokładnie dotyczy pytanie. "Testowanie preparatu na covi-19 na terenie Polski" to bardzo ogólnikowe stwierdzenie. To tak jakby zapytać "czy policjant może wystawić mandat za jazdę z prędkością 60km/h?" Odpowiedź brzmi, może albo nie może, zależy.

Odnośnie pytania o niepożądane odczyn poszczepienny, używajmy profesjonalnego nazewnictwa, jesteśmy poważnymi ludźmi jak się domyślam. Zadziwia mnie okrutnie, że taki ekspert/ekspertka od doradzania w sprawach covidowych nie wie. Polecam prześledzić komunikaty ministerstwa zdrowia, są tam zawarte informacje na ten temat.

Pytanie dotyczy konkretnie firmy Pfeizer która dostała zgodę na prowadzenie testów na zdrowych dzieciach w wieku od 6-mcy do 12 lat.Celem tych badań jest ustalenie dawek ,może i składu (tego nie wiem)Czyli jest to typowy eksperyment medyczny. No nie wiem jak jeszcze mógłym to doprecyzować.
Pytanie brzmi : czy to legalne wg aktualnych przepisów prawa ?

Czyli prawo potencjalnie do poprawki.

buchwelt7 napisał:
Czyli prawo potencjalnie do poprawki.
Ale zdajesz sobie sprawę z tego, że gdyby prawo nie pozwalało na testy preparatów medycznych to nowe leki nie miałyby szansy powstać?

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

No właśnie , mogłyby nie powstać nowe leki . na szczęście są ludzie którzy zdobywają się na poświecenie. razem z Finlandia Hiszpania i USA tworzymy czołówke w tej chwili która podjęła się prowadzenia eksperymentów na dzieciach dla wyższego celu. Są to oficjalne ,potwierdzone przez Ministerstwo Zdrowia eksperymenty medyczne.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
unknown-user napisał:
Ale zdajesz sobie sprawę z tego, że gdyby prawo nie pozwalało na testy preparatów medycznych to nowe leki nie miałyby szansy powstać?

A mogłabyś podpowiedzieć jak wygląda procedura zgłoszenia dziecka do ekperymantalnych badań nad ustaleniem bezpieczeństwa dawek preparatu firmy Pfeizer.
Pytam bo może zapisywałas juz swoje.. (mam nadzieję że to pytanie łapie sie na ten wątek)

Nie każdy spotkany w internecie człowiek ma dzieci. Proszę następnym razem o rozwagę bo taki komentarz może w przyszłości kogoś zranić.

Zawsze najlepszym źródłem informacji jest sam organizator badań jak i komunikaty MZ. Przyjęło się, że udział w takich programach badawczych wiąże się z wynagrodzeniem, ale zauważyłam, że nie wszystkie firmy pracujące nad lekami praktykują ten moim zdaniem dobry zwyczaj.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót