Badanie na wariografie

• Autor wątku Autor wątku 11Andi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
1

11Andi

Użytkownik
Odpowiedzi
174
Zostałem pomówiony o czyn którego nie popełniłem, nie mam świadków natomiast strona przeciwna ma zeznających nieprawdę.
Czy w tej sytuacji dowód prywatny sporządzony przez biegłego sadowego (badanie wariografem) może być przydatny? czy Sąd taki dowód dopuści?

Badanie wariografem nie jest środkiem dowodowym w polskim ustawodawstwie.

Rozumiem, wiem, że musi być zgoda badanego ale jeżeli badaniu poddam się ja czy w jakikolwiek sposób może to Sąd przyjąć

Sąd może przyjąć za dowód opinię biegłego, nie natomiast samo badanie. Biegły z kolei może wykorzystać wariograf do sporządzenia opinii. Ale podkreślam, sąd bada dowód z opinii biegłego i z zeznań. Wariograf jest tylko dodatkiem. Badany musi wyrazić zgodę na badanie. Ponadto ta czynność dowodowa jest jednokierunkowa, gdyż może to nastąpić wyłącznie w celu „ograniczenia kręgu osób podejrzanych lub ustalenia wartości dowodowej ujawnionych śladów”. Dowód taki nie może zatem być dowodem przeciwko osobie badanej, gdyby uzyskała ona status podejrzanego (oskarżonego).

Ja zostałem pomówiony o użycie przemocy w stosunku do mojej pasierbicy,
przygotowały ze swoją matką akcję:
Zaczęła mnie okładać pięściami wyrwała mi telefon i rzuciła na ziemię, nie zareagowałem bo wiedziałem, że to prowokacja, nikogo przy tym nie było.
Wezwałem policję opowiedziałem im jak to było. One pewnie przedstawiły swoją wersję. Zrobiły to kilka dni po tym jak Sąd utrzymał w mocy postanowienie Prokuratora o umorzenie postępowania przeciwko mnie o znęcanie się nad nimi.
W uzasadnieniu Sąd wykazał, że kręcą i kłamią. Muszą mieć dowód na moją przemoc bo chcą mnie wyeksmitować z domu który wybudowałem.
Zawiadomiłem Prokuraturę o popełnieniu przestępstwa z art. 233;234;235 KK
Problem w tym, że nie mam świadków, pomyślałem więc,że u biegłego sądowego od wariografu zrobię sobie opinię na okoliczność tego zdarzenia.
Czy to może być przydatne jako dowód prywatny? zakładam,że one na badanie wariografem się nie zgodzą

Powrót