bajki oraz ilustracje

• Autor wątku Autor wątku januszek50
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

januszek50

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,chciałbym zamieścić na mojej stronie bajki do słuchania ( nie do ściągania ) Czy wystarczy poprosić autora bajek o zgodę czy trzeba zapłacić licencję ?
Oprócz tego chciałbym umieścić kilka rysunkow do kolorowania ( do wydrukowania lub kolorowania od razu na stronie - jeszcze nie podjąłem ostatecznej decyzji ). Czy mogę tylko na każdym rysunku podać nazwę autora i ewentualnie link do jego strony? Czy powinieniem zwrócić się o zgodę na opublikowanie i podpisać odpowiednią umowę ?
Dodam, że moja strona ma charakter edukacyjny i nie czerpię z niej żandych korzyści.

Witaj,

zasadniczo powinno się w takim przypadku uzyskać zgody autorów (właścicieli praw autorskich) rysunków oraz autorów (właścicieli praw autorskich) bajek, a także zgody wykonawców (właścicieli praw pokrewnych) bajek na zamieszczanie ich na stronie www. Zgody mogłyby być ustne, ale dla własnego bezpieczeństwa lepiej mieć takie rzeczy na piśmie, w ostateczności mailem.
Dodam, że moja strona ma charakter edukacyjny i nie czerpię z niej żadnych korzyści.
Co prawda jest Art.27. USTAWY z dnia 4 lutego 1994 r. 'o prawie autorskim i prawach pokrewnych' (zwana dalej upaipp), ale on się tyczy instytucji, a nie samej strony jako takiej, natomiast Art.29. daje możliwości wykorzystywania utworów w celach dydaktycznych, ale nie powiedziałbym, że miałoby to zastosowanie w twoim przypadku - czy słuchanie bajek i zamalowywanie obrazków to czysta dydaktyka? Z tym, że to Ty musiałbyś powziąć decyzję samodzielnie - znasz wszystkie szczegóły i okoliczności - a w razie czego to Ty będziesz potwierdzał swoje uprawnienie do korzystania z przepisu. Więcej - http://forumprawne.org/prawo-autorskie/31544-prawo-cytatu.html.
i nie czerpię z niej żadnych korzyści.
nie masz reklam, płatnych kont, sms-ów, etc?
Witam, chciałbym zamieścić na mojej stronie bajki do słuchania ( nie do ściągania )
według mojej wiedzy - nie da się tak zrobić... ale, jeżeli jest inaczej podziel się tymi sposobami z nami...

Czyli jeśli chce zamieścic np bajki Ezopa, powiedzmy w oryginale,to nie ma problemu? Ale jeśli tę samą bajkę chcę udostepnić do słuchania to muszę poprosić o zgodę wykonawcę ?

co do słuchania bajek - jeszcze nad tym pracuję jednak chcialbym aby była tylko opcja "posłuchaj" bez "pobierz". Nie wiem na ile to możliwe i na ile spotka to się z zainteresowaniem ze strony dzieci i rodziców :-)
na tę chwilę nie mam żadnych reklam, za które dostaję pieniądze, nie chcę także pobierać żadnych opłat za słuchanie tekstów.

januszek50 napisał:
Czyli jeśli chce zamieścić np bajki Ezopa, powiedzmy w oryginale, to nie ma problemu?
To, o czym było w pierwszym poście napisane, odnosiło się oczywiście do sytuacji, kiedy majątkowe prawa autorskie do danego utworu jeszcze nie wygasły - czyli w okresie do 70 lat od śmierci autora lub 70 lat od pierwszego rozpowszechnienia utworu, jeśli autor był nieznany. Więcej - Art.36.upaipp. Jednakże, zauważ, będziesz korzystał z jakiegoś polskiego wydania tych bajek - w tym przypadku mamy więc prawa autorskie tłumacza tekstu - więc taka sama sytuacja - zgodę należy posiadać, tyle, że nie autora (jego majątkowe prawa autorskie wygasły), a od tłumacza lub wydawnictwa, jeśli tłumacz je na nie przeniósł. Najłatwiej sprawdzić to patrząc na notkę "Copyright ©..." - wskazuje ona na posiadacza majątkowych praw autorskich do wydanego dzieła.
Ale jeśli tę samą bajkę chcę udostępnić do słuchania to muszę poprosić o zgodę wykonawcę ?
tak, jak wyżej odnośnie praw autorskich plus zgoda posiadacza praw pokrewnych do wykonania. Prawa te wygasają odpowiednio w 50 lat od wykonania (ustalenia). Przy czym prawa te może przejmować producent audio-booka.
co do słuchania bajek - jeszcze nad tym pracuję jednak chciałbym aby była tylko opcja "posłuchaj" bez "pobierz".
przy rozpowszechnieniu nie chodzi o to, czy jest klawisz pobierz, tylko o to, że sam fakt umieszczenia utworu na stronie powoduje jego rozpowszechnienie. A pobrać zawsze można, jeśli nie poprzez proste kliknięcie prawym klawiszem myszki, to poprzez jakąś wtyczkę do przeglądarki lub samodzielny programik...

Powrót