Bank - jak dowiedzieć się czy zalegam?

• Autor wątku Autor wątku Tomcik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Tomcik

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Witam
Bank zamknął moje konto jednostronną decyzją opisaną tak:
"zgodnie z Regulaminem Banku rozwiązanie umowy rachunku bez wypowiedzenia może nastąpić w każdym czasie przez Bank w przypadku braku wpłat na rachunek w okresie co najmniej 4 kolejnych miesięcy i utrzymywania się salda zerowego lub poniżej zera"

Zadałem bankowi pytanie "czy mam wobec Banku zobowiązania?" na co bank odpowiedział, że "takie dane mogą zostać udostępnione w formie zaświadczenia za które pobierana jest opłata".

Czyli nie wiadomo czy mam dług a za informację muszę zapłacić. Czy to jest zgodne z prawem? Czy w sposób bezpłatny da się uzyskać taką informację??

Da się Idąc do banku...I masz Umowę co w niej jest o opłatach za prowadzenie r-ku?

że wynoszą zero. Ale kto ich wie, może czegoś nie dopatrzyłem.. Nie chcę się dowiedzieć za 5 lat że mam dług i komornika na kartku

Przeczytaj tabele opłat. Co tam jest o zaświadczeniach? Poświadczeniach salda. W/g mnie nie jesteś już klientem, ale możesz pisemnie zapytać ich o podstawę prawną rozwiązania umowy i stan salda przy rozwiązaniu tej Umowy. Miałeś kartę do tego r-ku?

To już zrobiłem, a cytaty pochodzą z odpowiedzi. Zaproponowano mi Zaświadczenie płatne wg TOiP. Nie miałem karty ani debetu. Szczerze mówiąc, nie pamiętam nawet czy kiedykolwiek wykonałem jakąś operację na rachunku.

Powrót