Bank odmawia wypłaty środków z karty prepaid

• Autor wątku Autor wątku nowy_uzytk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nowy_uzytk

Użytkownik
Odpowiedzi
33
Wydaje mi się że bank bz wbk robi mnie mocno w konia. Sytuacja wyglada następująco:
1. 3 miesiące temu bank zablokował mi zarejestrowaną na moje dane kartę prepaid bez informowania mnie o tym (mimo że w regulaminie jest informacja o tym że w takim przypadku powiadamiają telefonicznie o takim fakcie)
2. Składam reklamacje w banku o odblokowanie karty. Po 35 dniach (bank gwarantuje odpowiedź w ciagu 30 dni) otrzymuje informację że "karta została zablokowana i mam wyjaśnić pochodzenie środków które się na niej znajdują".
3. Bank odmawia mi wykupu środków na karcie z powodu tego że jest zablokowana. W regulaminie karty prepaid jest informacją ze klient w każdej chwili może wykupić środki z karty. Jest także informacją że można dokonać wykupu z zastrzeżonej karty czyli np. takiej którą zgubimy (celowo ominęli tutaj kwestie wykupu środków z karty zablokowanej !!). Nie ma jednak żadnej informacji w regulaminie że wykup nie jest możliwy na zablokowanej karcie. Jest tylko informacja że bank może kartę zablokować i rozwiązać umowę z klientem.

W banku powiedzieli że mogą mi blokować środki na karcie i odmówić ich wykupu gdy mają podejrzenia że karta była używana niezgodnie z prawem. Czy mają prawo odmówić mi wykupienia środków dopóki karta nie zostanie odblokowana ??

Najlepsza jest treść regulaminu w której Bank manipuluje słowami:
"Bank ma prawo do zablokowania lub zastrzeżenia karty prepaid w następujących przypadkach: ..."
"Po zastrzeżeniu karty posiadacz może zwrócić się do banku z zadaniem wykupu pieniędzy"

Podsumowując bank może w każdym przypadku zarówno zastrzec karte jak i ją zablokować. Ale w regulaminie napisano że można wykupić pieniądze z karty zastrzeżonej , nic nie wspominając o karcie zablokowanej. Niemniej jednak tak jak pisałem nie ma żadnych informacji jakoby z karty zablokowanej nie można było zrobić wykupu środków.

Ostatnia edycja:
Tak, ale ja chciałem wykupić środki znajdujące się na karcie i zakończyć z nimi przygodę. Odmówili mi tego z powodu zablokowanej karty, z czym się zdecydowanie nie zgadzam. Wg. mnie nie mieli prawa mi odmówić.

Tak najpierw złożyłem odpowiedź z wyjaśnieniami o pochodzeniu środków, a później skarge na nieterminowe rozpatrzenie reklamacji (35 dni) nie powiadomienie mnie o zablokowanym koncie oraz poinformowałem ich, że po dokładnym zapoznaniu się z regulaminem nie zgadzam się z ich stanowiskiem jakobym nie mógł wykupić środków przed odblokowaniem karty.

na kolejną jeszcze nie, grają na czas złodzieje bo wiedzą że i tak wypłacę wszystkie środki i zakończę z nimi współpracę

Oczywiście że mnie pośrednio okradają, pieniądze planowałem przenieść na konto oszczędnościowe, a zamiast na nich zarabiać, zarabia na nich bank nie płacąc mi za to ani grosza i grając na zwłokę by jak najwięcej zarobić.

o-o napisał:
oczywiście masz jakieś dowody, na to, że kogoś okradli ?

przecież wyraźnie od początku tematu piszę, że chcą go okraść. Niestety banki w Polsce są jak ZUS i policja. Nie ma sensu z nimi walczyć.

Powrót