Bank odmawia wysłania wyciągu

• Autor wątku Autor wątku Patryk1992Lesniak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Patryk1992Lesniak

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień dobry

Chciałbym się zapytać z jakiego art. należy pozwać Bank o odmowę wydania wyciągu z konta bankowego. Niestety nie mogę sam tego znaleźć.

Pozdrawiam serdecznie Patryk Leśniak

Art. 728 k.c. reguluje ogólny obowiązek banku co do informowania posiadacza o stanie rachunku, szczegóły są uregulowane w umowie z bankiem, na zapis umowy lub regulaminu usług bankowych także można się powoływać. Może lepiej byłoby zacząć od reklamacji, samo oczekiwanie na rozpatrzenie sprawy przez sąd może potrwać długie miesiące.

Patryk1992Lesniak napisał:
Dzień dobry

Chciałbym się zapytać z jakiego art. należy pozwać Bank o odmowę wydania wyciągu z konta bankowego. Niestety nie mogę sam tego znaleźć.

Pozdrawiam serdecznie Patryk Leśniak
Myślę, że brak tutaj szczegółów sprawy - dlaczego bank odmawia? Bo np. osoba wnioskująca nie jest uprawniona do rachunku, bo upłynął okres archiwizacji, bo klient chce archiwalne wyciągi i nie chce za to zapłacić, itp.?

Chcę dostać wyciągali z lat 2024, 2023, 20222, 2021 oraz 2019. Pomimo pisania poprzez czat w oknie millenium i dzwonienia na infolinię. Pracownik banku odsyła mnie do samodzielnego wypełnienia wniosku gdzie maksymalnie mogę mieć dostęp do okresu max 2023.

Patryk1992Lesniak napisał:
Pracownik banku odsyła mnie do samodzielnego wypełnienia wniosku gdzie maksymalnie mogę mieć dostęp do okresu max 2023.
Zapewne pracownik banku odsyła do złożenia formalnego wniosku - bo pewnie rozmowa na czacie nie spełnia przesłanek "wniosku".
Z całą pewnością bank umożliwia składanie wniosków. Lub umożliwia złożenie reklamacji. Proponuję zrobienie jednego lub drugiego.

Ostatnia edycja:
Po zalogowaniu się powinno być możliwe wybranie historii rachunku, gdzie znajdziesz interesujące cię okresy. Banki jednak prowadzą różną politykę udostępniania tych danych n.p. bezpłatnie od 2 do 10 lat, to znaczy, że w przypadku braku dostępu do tych danych, należy złożyć wniosek, często to usługa płatna. Brak możliwości wpisania na wniosku starszych okresów jest utrudnieniem, ale nie barierą, można wpisać ręcznie okres, o który chodzi albo złożyć kilka wniosków, wiele zależy od banku. Jakieś 4 lata temu miałem podobną potrzebę sięgnięcia do archiwalnych danych, Nie probowałem online, tylko od razu w okienku ING bank Śląski. Pani wydrukowała mi bezpłatnie cały interesujący mnie rok, czy 4-5 lat może tak samo funkcjonować, trudno znaleźć uniwersalną odpowiedź.

Powrót