Bank- przelew elektroniczny

• Autor wątku Autor wątku joaka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

joaka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
26
Witam,
prosiłabym o informację czy banki mogą przekazać Urzędowi Skarbowemu informację o moich przelewach?

Chodzi dokładnie o to, że ze swojego konta dokonałam przelew za ojca za jego dług i pytanie czy ktoś może na mnie lub na ojca nałożyć karę z powodu tego, że przelew szedł z mojego konta? Czy urząd skarbowy może się przyczepić czy mogę spłacać długi kogo chce i ile chce skoro to moje pieniądze?

Bardzo proszę o pomoc. Jeśli umieściłam wątek w złym miejscu to bardzo przepraszam.

No właśnie nie wiem,dlatego się pytam. Wyczytałam gdzieś,że do pewnej kobiety doczepił się Urząd Skarbowy gdy spłacała kredyt zaciągnięty na męża- stwierdzili,że to darowizna. Martwię się,że w moim przypadku też mogą się doczepić.

Co do spłacania długów kogo chcę z moich pieniędzy, też nie byłabym taka pewna gdyż Pani która mnie obsługiwała gdy spłacałam zadłużenie, chciała bym przeniosła dług na siebie-nawet przysłała mi formularz do wypełnienia. Gdy powiedziałam,że nie wypełnię, powiedziała,że w takim wypadku nie dostanę potwierdzenia zapłaty...

joaka napisał:
Martwię się,że w moim przypadku też mogą się doczepić.
Obowiązek zapłaty podatku od darowizny (oczywiście to jest darowizna) spoczywa na obdarowanym.
joaka napisał:
Pani która mnie obsługiwała gdy spłacałam zadłużenie, chciała bym przeniosła dług na siebie-nawet przysłała mi formularz do wypełnienia.
To nie ma nic wspólnego z US.

Tylko pytanie czy Urząd Skarbowy może do tego dojść? Czy bank czy wierzyciel może poinformować go, że zapłaciłam za dłużnika dług?

W ogóle co jeśli dłużnik dał mi pieniądze do ręki-ja je sobie zostawiłam w gotówce w domu, a płacąc za niego skorzystałam z mojego konta bankowego?

Albo gdy dłużnik chciałaby mi teraz oddać pieniądze w ratach-czy może normalnie mi przelewać pieniądze? By nie było znów ,że to ja dostałam od niego darowiznę

Powrót