Bank WBK [zmiana stopy lombardowej a rata kredytu]

• Autor wątku Autor wątku anonimowywybryk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

anonimowywybryk

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam
Otóż mam pytanie. Mianowicie posiadam kredyt gotówkowy w Banku WBK, spłatę raty ustaloną mam na dzień 8 każdego miesiąca (bank sam z konta pobiera kwotę). Dnia 5 marca 2015roku RPP obniżyła stopę kredytu lombardowego do 2,5 poskutkowało to tym że oprocentowanie w kredycie spadło z 12% do 10% lecz bank 8 marca pobrał ratę wysokości jeszcze 12%, nie bardzo rozumiem czemu, według mnie nie powinien, skoro w NBP stopa została zmieniona 5 marca bank 8 powinien pobrać już niższą kwotę, czy źle coś wiem ?

--

sprawa druga, kredyt ten ma oprocentowanie 14,99% lecz wiadomo w chwili obecnej stopa lombardowa wynosi 2,5 dlatego oprocentowanie nie może przekroczyć 10%. W kredycie mam ubezpieczenie lecz poważnie myślę nad rezygnacją ponieważ parę razy miałem już i mi się nie przydało. W umowie napisane mam iż rezygnacja z ubezpieczenia poskutkuje podniesieniem oprocentowania o 2 punkty procentowe (chociaż ubezpieczenie nie jest zabezpieczeniem kredytu ponieważ w umowie wyrażnie napisane mam iż zabezpieczeniem kredytu są moje dochody więc trochę absurd że w przypadku rezygnacji chcą podnieść oprocentowanie), zakładając teoretycznie iż rezygnuję z ubezpieczenia jutro przy stopie lombardowej równej 2,5 = 10% czy bank ma prawo podnieść je do 12% w chwili rezygnacji z ubezpieczenia ?? Według mnie nie ponieważ oprocentowanie nie może przekroczyć 4krotności stopy lombardowej więc w moim toku rozumienia jeśli zrezygnuję z ubezpiecznia bank nie będzie mógł podnieść o te 2% oprocentowania przez najbliższe 2 tygodnie (a w umowię zapisane jest iż jeśli tego nie zrobi w przeciągu 2tygodni to później już nie może) więc nie będzie mógł podnieść w ogólę ?? czy dobrze myślę ?

Powrót