Bank zabrał całą emeryture

• Autor wątku Autor wątku Magster
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Magster

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam. Tak jak w tytule, bank zabrał mi całą emeryture z konta. Czy miał do tego prawo skoro z tego co wiem,emerytura to świadczenie chronione i jest objęte prawnym zabezpieczeniem? Kontaktowałem sie w tej sprawie ale bank mi powiedział ze co miesiąc będą zabierac całą emeryture z konta, co miesiąc.

Bank nic nie zabiera. Dowiedz się dokładnie, następnie zadaj pytanie w sposób zrozumiały :)

Kanas napisał:
Bank nic nie zabiera.

A kto?

Kanas napisał:
Dowiedz się dokładnie, następnie zadaj pytanie w sposób zrozumiały :)

To zadaję: Czy bank ma prawo zabrac/przejąć/pobrać całą emeryture z konta? Emerytura według ustawy jest swiadczeniem chronionym a bank zapowiedział ze co miesiąc będzie powtórka .

Magster napisał:
Emerytura według ustawy jest swiadczeniem chronionym a bank zapowiedział ze co miesiąc będzie powtórka .
Nie ma znaczenia z jakiego źródła pochodzą środki znajdujące się na rachunku. Po wpłynięciu na rachunek tracą swoją pierwotną tożsamość.
Wróć do postu #2, lub dokładnie odpowiedz na pytanie z postu #4.
Możliwości jest tak wiele, nie będziemy tu snuć domysłów, np. postępowanie egzekucyjne, zaciągnięty kredyt z umocowaniem do pobierania rat z rachunku i wiele innych. W każdym razie jak już napisałem, bank z pewnością nic nie zabiera.

Ostatnia edycja:
karolla0905 napisał:
Z jakiego tytułu "bank zabrał "?

Kanas napisał:
zaciągnięty kredyt

Tak. Własnie mi zabrał bank ***. Bank pobierał mi okresloną kwote co miesiąc ale po przejściu na emeryture przestał to robić.Po jakimś czasie kilka dni temu zabrał całą emeryture . W odziale banku konsultantka powiedziałą mi ze przestał bank pobierac co miesiąc opłąte, prawdopodobnie dlatego ze przeszedłem na emeryture :rolleyes:
moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Magster napisał:
Bank pobierał mi okresloną kwote co miesiąc ale po przejściu na emeryture przestał to robić
Środki na spłatę raty znajdowały się na rachunku, jeżeli tak, wyjaśniałeś z bankiem co jest powodem zaprzestania obciążania rachunku z tytułu spłaty rat zgodnie z umową ?

Tak. powiedziała że to prawdopodobnie dlatego ze przeszedłem na emeryture i kwota która przychodziła na konto była zbyt niska aby pobrac rate. Przynajmniej tak to zrozumiałem. Ale ta rata to nawet nie połowa mojej emerytury. A teraz zgarneli mi całą.

Zapoznaj się wnikliwie z umową kredytową, tam najprawdopodobniej będziesz miał wszelkie odpowiedzi. Jedno co na obecną chwilę można odpowiedzieć, takie potrącenia z rachunku wynikające z umowy kredytowej nie podlegają żadnemu ograniczeniu, zatem jeżeli tak wynika z umowy, bank może pobrać środki nawet przekraczające wysokość wpływu z tytułu renty, czy emerytury.

Powrót