Bank-> zadłużenie w formie odsetek -> pismo 4lata po płaceniu całego zobowiązania

• Autor wątku Autor wątku Pan Pyta
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Pan Pyta

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Bank-> zadłużenie w formie odsetek -> pismo 4lata po płaceniu całego zobowiązania

Dzień dobry,

Dostałem dzisiaj polecony z banku (zał. 1) odnośnie sprzedaży wierzytelności wynikających z kredytu konsumenckiego. Te zadłużenie wynika z odsetek karnych kredytu niespłacanego na czas (windykacja,komnornik).

->umowa kredytowa z dnia 2010-05-08
->(zał.2) pismo od komornika o zakończeniu postępowania egzekucyjnego na dzień 2013-09-09
->info z bik z 28.03.2016 (zał.3) -> brak odsetek do spłaty / saldo 0

"wysokość nie pokrytych kosztów postępowania wynosi 214.02zł"
-> zmieniałem konto bankowe - nie mogę ustalić czy to zapłaciłem

pytania:

czemu bank pisze mi o zadłużeniu skoro mam saldo 0 i wierzytelności popłaciłem?

Z tego co rozumie z pisma od komornika to to są jego koszta, które opłaciłem(problem z dostępem do archiwum przelewów), a nie banku- skąd to pismo?

Nie bardzo rozumiem zasadność - płakać i płacić czy ?

dzięki za pomoc

RE: Bank-> zadłużenie w formie odsetek -> pismo 4lata po płaceniu całego zobowiązania

a dokładnie w czym problem?

RE: Bank-> zadłużenie w formie odsetek -> pismo 4lata po płaceniu całego zobowiązania

robinson21 napisał:
a dokładnie w czym problem?

dzięki za reakcję!

Problem widzę tym, że mam płacić za coś co już uregulowałem wg. mnie ok. 4 lata temu :/

po przeczytaniu tych załączników uważam że bank szuka naiwniaków do ściągnięcia kasy, mam taki sam przypadek tylko z innym bankiem, bank sprzedał nieistniejącą wierzytelność FV nawet zaproponowałem nowemu wierzycielowi że by wszedł w spór sądowy ale do dnia dzisiejszego nie złożono pozwu a od zakupu nieistniejącej wierzytelności minęło już 2 lata. Proponuje wszystkie te kwity trzymać a w szczególności od komornika.

Jeśli nie zapłacileś kosztów komornikowi, to on się upomni. Nie ma to nic wspólnego z Eurobankiem, który w tym piśmie żąda fikcyjnego roszczenia. Poza tym Eurobank nieźle bredzi, żądając odsetek karnych-maksymalnych od odsetek karnych :)
Niech sprzedają, ja zadzwoniłbym do banku i pytał czy już był deal czy dopiero w przyszłym miesiącu.

Ostatnia edycja:

dzięki za informacje.

Napisałem do eurobanku z prośbą o kontakt w tej sprawie - jutro max piątek chcę odpisać i wysłać coś poleconym.

Zastanawiam się co im napisać w tej sprawie, aby nie napisać czegoś za dużo ani za mało:/

Myślę, o napisaniu, że skoro już mój dług kiedyś tam sprzedali, a komornik który to kupił napisał mi że jest już wszystko spłacone tzn. że wszystko już jest spłacone tym bardziej, że naperwno w pewnym momencie wypowiedzieli mi umowę kredytową -> czyli nie są stroną żadną

dobrze to sobie wymyśliłem?

Pan Pyta napisał:
Zastanawiam się co im napisać w tej sprawie, aby nie napisać czegoś za dużo ani za mało:/
najlepiej nic nie pisz, komornik zakończył egzekucje kwit masz więc trzymaj go do końca świata,
Pan Pyta napisał:
Myślę, o napisaniu, że skoro już mój dług kiedyś tam sprzedali,
jeszcze nie sprzedali,
Pan Pyta napisał:
komornik który to kupił napisał mi że jest już wszystko spłacone
komornik nie kupił tylko egzekwował na polecenie banku który posiadał prawomocny tytuł egzekucyjny,

Witam, chciałbym podkleic się do tematu, gdyż wydaje się być podobny problem.

Zalegalem z oddaniem pozyczki w Vivus, około roku czasu.

Początek kwietnia skonsultowalem się z firmą Lindorf, która przejęła sprawę i poinformowano mnie o kwocie okolo 1760 zł. Zapłaciłem od razu. Teraz dostaję mail od Lindorf, że mam im zapłacić 590zl. Zadzwoniłem i powiedziała mi Pani na słuchawce, że w marcu sprawa poszła do sądu i są to koszty sądowe które mam zapłacić.

Coś mi tu nie gra, aczkolwiek, czy jestem zobowiązany do spłaty dodatkowych kosztów? Przecież w kwietniu nie było tych dodatkowych 590zl.

Lindorf mówi że oni zapłacili za koszty sądowe i im muszę za to zapłacić.

Dziękuję za kazda pomoc

Krzysiek2016 napisał:
Początek kwietnia skonsultowalem się z firmą Lindorf, która przejęła sprawę i poinformowano mnie o kwocie okolo 1760 zł. Zapłaciłem od razu.
Krzysiek2016 napisał:
Teraz dostaję mail od Lindorf, że mam im zapłacić 590zl.
kiedy wpłaciłeś uzgodnioną kwotę - data?
a kiedy złożono pozew do sądu - data?

04.04.17 kwota splacona, po wcześniejszej konsultacji tel. z Lindorf

13.04 i 18.04 dalej mam maile iż taka sama kwota jest do spłaty.

Potem cisza uznałem że już zobaczyli spłatę.

3 dni temu mail o tym iż zalegam 591zl, nie spytałem przez telefon dokładnie którego marca, ale powiedziano mi, iż w marcu sprawa poszła do sądu.

Rozumiem że muszę to zapłacić?

a czy otrzymali nakaz zapłaty i kiedy został wydany przez sąd - data?

Bardzo dziękuję za tak szybką reakcję, niestety takiej informacji mi nie chce udzielić Pani przez telefon więc wysłałem mail z takim właśnie pytaniem, oraz jeżeli taki nakaz dostali to aby wysłali mi skan.

To jest oczywiste, że jezeli dostali taki nakaz, to po dniu w ktorym oplacilem naleznosc, gdyż ponaglenia są ze stara kwota, a teraz nagle piszą do mnie by to zapłacić.

Jest jakaś szansa dla mnie, o ile się okaże tak jak pisze wyżej?

powiem tak, jeżeli nakaz zapłaty został wydany po twojej wpłacie szedłbym w zaparte i nie płacił tych kosztów - to jest moje zdanie.

Spróbować warto, zapłacić można zawsze.

No nic, pożyjemy zobaczymy, dam znać za miesiąc jak wygląda sytuacja, może to komuś pomoże.

Dzięki za poświęcony mi czas

Powrót