Bank zamyka konto

• Autor wątku Autor wątku mocca30
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mocca30

Użytkownik
Odpowiedzi
39
Witam,
Mam pytanie-czy bank po tym jak sam zamknie nieuzywane konto, moze miec roszczenia zwiazane z tym kontem?

Jeżeli roszczenie jest starsze niż 2 lata, to nie.

Bylam w banku i powiedziano mi ze konto jest zamkniete. Nie dostalam zadnej informacji pisemnej, ze zamkneli. W umowie mam informacje o bte do kwoty 1500 zl, ale nic nie przychodzilo. Konto mam z 2009 r i w zasadzie od tamtego czasu nie bylo ruchow na koncie. Czy mam sie teraz czego obawiac. W banku mi nie powiedzieli o tym, ze figuruja hakies zaleglosci tylko ze jest konto zamkniete.

Podepnę się i zapytam. Jest konto od 2008 roku, nieużywane, a bank uparcie nie chce go zamknąć i nalicza koszty. Wiem, wiem mają do tego prawo. Ale mam pytanie. Kiedy naliczane na nim koszty będą przedawnione? Czy jeśli właściciel konta wyśle pismo o wypowiedzeniu umowy, to czy tym przerwie ewentualny bieg przedawnienia? Znajoma mnie ostatnio o to pytała i nie wiem co jej odpowiedzieć.

Dzisiaj w banku udzieloni mi infirmacji, ze konto zostalo zamkniete w 2010 roku, debet splacony w 2009, kwota ok. 180 zl widnieje jako 'kwota stracona' wiec jak rozumiem konto zamkniete i sprawa zamknieta. Tak mi zreszta w banku powiedziano i ze wyglada jakbym sama to konto zamknela. To albo mam amnezhe, albo bank wzial je w straty.

Powrót