Bank zawyża zadłużenie

• Autor wątku Autor wątku drake44
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

drake44

Stały bywalec
Odpowiedzi
818
Bank wytoczył mi powództwo w sądzie za kartę kredytową. Problem w tym, że żąda ode mnie o wiele za dużo, niż mu się należy. Przysłano mi pozew, ale nie przysłano wyciągu z tej karty. Bank napisał, że taka suma widnieje w jego księgach bankowych. Co mam teraz robić? Czy mogę zgłosić wniosek do sądu, aby powód przysłał mi wyciąg z karty? Czy raczej na rozprawie sędzia mi odpowie, że trzeba sobie było przyjść do sądu, przejrzeć akta (do sądu prawdopodobnie przysłano wyciąg z tej karty) i spisać sobie pozycje, z którymi się nie zgadzam?

Należy udzielić odpowiedzi na pozew. W piśmie tym wskazujesz że roszczenie wierzyciela nie zostało w żaden sposób wykazane a Ty nie zgadzasz się z wysokością roszczenia, ponieważ powinno wynosić tyle a tyle.

Wiem, że takiej odpowiedzi można udzielić przed pierwszym posiedzeniem wyznaczonym na rozprawę, ale co to konkretnie oznacza? Pierwsza rozprawa miała być w czerwcu, ale została odroczona na wrzesień. Czy to oznacza, że ten termin już minął, czy jeszcze nie?

wnieś pismo. wskaż, że roszczenie jest bezzasadne, bowiem:
1. zgodnie z wyrokiem trybunału konstytucyjnego z dnia 15 marca 2011r., sygn. akt: P 7/09 taki wyciąg bank sobie może...
2. brak wykazania rozliczenia salda i odsetek

dorzuc:
3. roszczenie przedawnione gdyż na podst. art. 118 k.c. w zw. z art. 6 ustawy o elektronicznych środkach płatniczych (Dz. U. z 2002 r. nr 169, poz. 1385 ze zm.) należy podkreślić, że przepis szczególny stanowi iż rzeczone roszczenie, jako wynikające z zawartej umowy na podst. ustawy o elektronicznych środkach płatniczych (Dz. U. z 2002 r. nr 169, poz. 1385 ze zm.) przedawnia się z upływem dwóch lat, zaś początek biegu terminu przedawnienia stanowi data wymagalności wpłaty całości bądź kwoty minimalnej, wskazanej na saldzie (pierwszego w całości nieopłaconego) wyciągu, wedle wyroku Sądu Najwyższego z dnia 17 grudnia 2008 r., sygn. akt I CSK 243/08

jerry23 a skąd wiesz że sie przedawniło????? tak na wszelki wypadek ma sobie dorzucić:-)

Ostatnia edycja:
Alchemik28 napisał:
jerry23 a skąd wiesz że sie przedawniło????? tak na wszelki wypadek ma sobie dorzucić:-)
dokładnie tak na wszelki wypadek to mówię. bowiem sprawa wskazuje, że może być przedawnione.

Od czego zależy, że przedawnienie liczy się od postawienia całości zadłużenia w stan całkowitej wymagalności, bądz pierwszej w całości nieopłaconej kwoty minimalnej?

drake44 napisał:
Od czego zależy, że przedawnienie liczy się od postawienia całości zadłużenia w stan całkowitej wymagalności, bądz pierwszej w całości nieopłaconej kwoty minimalnej?
udzieliłem ci informacji wyżej, niedowiarek?

Powrót