Bank zignorował(?) oświadczenie o odstąpieniu od umowy

• Autor wątku Autor wątku drutemp
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

drutemp

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
W marcu Idea Bank zadzwonił do mnie telefonicznie i przekonał do otwarcia "lokaty" strukturalnej na dość sporą jak dla mnie kwotę. Warunki przez telefon wydawały się korzystne. Po zasięgnięciu informacji w internecie postanowiłem odstąpić od umowy. Pobrałem wzór oświadczenia o odstąpieniu od umowy ze strony Idea Banku, wypełniłem prawidłowo i w terminie (dokładnie 10tego dnia) wysłałem listem poleconym na podany przez bank adres. Na początku kwietnia dostałem list o otwarciu tej "lokaty". Poprzez bankowość elektroniczną dnia 11.04.2016 napisałem reklamację. Żadnej odpowiedzi na reklamację nie dostałem. Co robić? Dodam, że ani kwoty ani lokaty w bankowości elektronicznej nie widać.

A czy bank wysłał dokumenty dotyczące zawarcia lokaty, regulamin itd. ? Domyślam się, że nie. Czy mam rozumieć, że na podstawie zgody wyrażonej przez telefon, założyli panu lokatę pobierając ustaloną kwotę z pana konta ? Proszę sprawdzić pana rachunek jeśli chodzi o założenie tej lokaty tzn. kwestię zrobienia przez bank przelewu z pana konta na, mam nadzieję rachunek lokaty. Proszę sprawdzić na jaki numer rachunku została przelana wspomniana kwota lokaty.
Dziwi też fakt, że korzystając z bankowości elektronicznej lokata jest "niewidoczna", tak jak w przypadku zawarcia umowy kredytu itp.

Wysłał potwierdzenie otwarcia lokaty strukturalnej. Przed rozmową tel w banku miałem 3 lokaty w tym 2 na mały %. Z tych 2 lokat pieniądze zostały pobrane na tą lokatę strukturyzowaną oraz na inna zwykła lokatę na wyższy % - ta zwykła lokata jest widoczna i była widoczna niedługo po rozmowie.
W oświadczeniu podałem konto innego banku ponieważ w Idea banku nie mam zwykłego konta.

Najważniejsze jest to dokładnie zapoznać się z treścią umowy lokaty. Jakie są warunki odstąpienia od tej konkretnej lokaty (bywają różne). Z tego co pokrótce przeczytałam na temat lokat strukturyzowanych w tymże banku, wcześniejsza rezygnacja sporo kosztuje. Oferty składane telefonicznie zazwyczaj wydają się korzystniejsze niż w rzeczywistości. Na tym polega telemarketing. Na pana miejscu udałabym się do placówki banku i porozmawiała z doradcą.

Powrót