Bank zrywa umowę kredytową (hipoteczną)

• Autor wątku Autor wątku seba653100
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

seba653100

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
22
Witam!!!
Piszę w sprawie moich znajomych .

Cztery lata temu wzięli kredyt pod hipotekę - 50tys. w banku PKO SA. . Wcześniej babcia przepisała im dom przez notariusza, lecz notariusz zataił ,że ten dom w 1/6 należy do innej strony rodziny , lecz kredyto-odbiorcy nie wiedzieli o tym .Lecz 2 dni temu dostali wezwanie do banku. I jak się okazało : bank chce zerwać umowę z tego tytułu iż doszukali się tej 1/6 domu , lecz przecież dokumenty wszystkie oni mieli . Bank chce 40 tys. w ciągu 28dni , bądź proponują nowy kredyt ,że kredyt z 2,5-krotnie większym oprocentowaniem . Co w tej sprawie mogą oni zrobić ??

[notariusz twierdzi że po 25 latach dom stanie się ich własnością , jeśli ta rodzina nie stawi się (mija 23 rok obecnie , rodzina ta mieszka za granicą )

W jaki sposób notariusz zataił stan prawny nieruchomości? Kto jest ujawniony w księdze wieczystej jako właściciel?

Nie wiem , ale z tego co jest mi wiadomo to 1/6 ma jakaś rodzina tej babci .

No to znajomi mogą się modlić, żeby bank nie okazał się złośliwy i nie złożył zawiadomienia o podejrzeniu popełnienia przestępstwa oszustwa przez kredytobiorców.

Jakie oszustwo ?? Kredytodbiorcy nie wiedzieli o tym incydencje , w księgach było to napewno .

seba653100 napisał:
Kredytodbiorcy nie wiedzieli o tym incydencje , w księgach było to napewno .

czy na etapie analizy wniosku kredytowego, nikt nie weryfikował księgi wieczystej?

jeśli pomaga pan znajomym, to proszę się dokładnie dowiedzieć, to będziemy mniej niepotrzebnie teoretyzować

Trudno mi powiedzieć , no ale jeśli podczas kontroli(niby jakaś spółka przejęła ich ) znaleźli taką informację , więc ją mieli od początku . Głównie chodzi mi o kwestie czy mogą zerwać umowę ,jeśli wszytko było ok podczas podpisywania dla nich ?

Powrót