Bankomat sam wydał pieniądze - czy należy się znaleźne?

• Autor wątku Autor wątku marsin
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marsin

Użytkownik
Odpowiedzi
74
Witam,

Podszedłem do bankomatu, który sam wydał pieniądze zanim włożyłem kartę - zgłosiłem sprawę do operatora i otrzymałem informację wraz z podziękowaniami co dalej z tym zrobić. Moje pytanie: czy w takiej sytuacji należy mi się znaleźne?

Pozdrawiam i dziękuję za pomoc.

a z ciekawości mogę prosić o dwa słowa komentarza, dlaczego?

Ponieważ nic nie znalazłeś. Pieniądze były w bankomacie, w urządzeniu przeznaczonym do wydawania pieniędzy. Nie wspomnę, że po określonym czasie zapewne bankomat wciągnąłby banknoty.
Dla zrozumienia, jak wywieszę majtki przez okno, zabierzesz je, to też będziesz oczekiwał znaleźnego ?:)

w sumie dość logiczne :) po prostu miałem nadzieję, że uczciwość choć trochę jest w tym kraju nagradzana. Wiele osób by pewnie wzięło i nie oddało.

Serdeczne dzięki za odpowiedź :)

marsin napisał:
Wiele osób by pewnie wzięło i nie oddało.
I zostałoby nagrane. Przecież każdy bankomat jest monitorowany.

tak, ale nie wiem czy znalezienie przypadkowej osoby w przypadkowym bankomacie jest takie proste, zwłaszcza jak nie zrobi żadnej transakcji.

a jak "to" działa w "drugą stronę"? Wpłatomat podczas transakcji uległ awarii. Odmówił przyjęcia wpłacanej przeze mnie kwoty i poinformował, że zwraca mi pieniądze, ale ... zwrócił 100 zł za mało ... Sprawdziłem stan konta, ale owej stówki nie zaksięgowano. Zgłosiłem reklamację, rozpatrzono pozytywnie, ale moje 100 zł wciąż jest "w dyspozycji" Banku. Od 14 dni ... Pytanie: czy powinienem upominać się o jakąś gratyfikację (odszkodowanie, rekompensatę)? Może owe 100 zł miało być na opłacenie rachunku? może nie dotrzymałem terminu i np. odetną mi prąd? a może po prostu nie kupiłem sobie pizzy ... :)

Powrót