(Bar, Restauracja) Publiczne odtwarzanie muzyki, filmow, telewizji.

• Autor wątku Autor wątku Peerph
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Peerph

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,

W pierwszej kolejnosci jezeli podobny watek juz istnieje, to prosze mi wybaczyc zakladanie tego.

Zamierzam otworzyc lokal, bar - restauracja. Muzyka miala by trzymac sie klimatow lat 70-80-90. Mam na laptopie utwory, lecz nieznanego zrodla. Chcialbym w lokalu otworzyc muzyke z dysku lokalnego, lub portu USB za pomoca pendrive´a. Wydaje mi sie, ze powinieniem kupic plyte np hity lat 80 i ja zdigitalizowac, potem nabyc licencje, tylko jak i gdzie. Prosze wiec o jakies tlumaczenia krok po kroku, poniewaz nie mam pojecia w tych rzechach, a jest mi to potrzebne i nie chcialbym robic bledow.

W lokalu muzyka bylaby tlem, bo do baru, restauracji sie nie idzie dla muzyki, wiec nie ma ona wplyw na zysk. Wyczytalem kiedys, ze w takim przypadku mozna bez obaw odtwarzac muzyke, tak jak np. w salonie fryzjerskim radio. Natomiast inaczej byloby z okreslona muzyka okreslonych lat.

Kolejna sprawa jest to iz raz na miesiac zamierzam robic dyskoteke w lokalu, wiec muzyka ma czynny udzial w zysku. Co wiec powinnienem robic, zeby moc smialo "puszczac" muzyke do rozrywki.

Nastepnym faktem jest telewizja, kanaly, lub streamy na internecie. Zamierzam w lokalu udostepnic pilke nozna, tj. Lige Mistrzow, Mistrzostwa Swiata i Europy. Prosze o jakies informacje, co mnie tutaj czeka.

Ostatnim czynnikiem bylyby filmy. Zamierzam miec lokal z pewnym mottem i mysle, ze warto byloby zrobic wieczorne/ nocne maratony filmowe. (Ten pomysl jest dosc kontrowersyjny, ale na wstepie warto miec jakiekolwiek informacje.) Zalozmy dla prostego przykladu, ze chce odtworzyc film "Titanic" w lokalu dla okreslonej ilosci osob. Co wiec w takim przypadku nalezy zrobic, by wszystko przebiegalo legalnie.

Podsumujac prosze wiec o informacje na temat publicznego odtwarzania muzyki w lokalu (w postaci cyfrowej), publicznego odtwarzania pewnego kanalu z telewizji, lub stream ze strony internetowej, oraz publicznego pokazu filmu.

Dziekuje z gory za odpowiedzi.

Pozdrawiam Peerph

Odpowiednie informacje i licencje uzyskasz u właściwych OZZ.

Dziekuje za odpowiedz, z tym, ze wyslalem do Zaiksa dwa maile, a nie dostalem odpowiedzi po czasie, wiec stwierdzilem, ze tu napisze.

Prosze w miare mozliwosci w tym temacie na odpowiedzi do moich pytan i niewiedzy.

Pozdrawiam

Peerph napisał:
... z tym, ze wyslalem do Zaiksa dwa maile, ...
Próbowałeś odwiedzić stronę? Tam masz odpowiednie informacje dotyczące licencji.

Ok dziekuje, tak zrobie

Temat jeszcze prosze nie zamykac, jak cos nie bedzie wiedzial, to tu sie zwroce.

Po pewnych analizach mam takie wnioski..

By publicznie otworzyc muzyke trzeba placic wg. tabel oplat STOART, ZPAV, SAWP, ZAIKS.

Licencje ww. OZZ wystarcza do publincznego odtwarzania muzyki, a jezeli zamierzam raz na jakis czas organizowac mala dyskoteke nie musze miec innej licencji.

Problem pojawil sie z szafa grajaca. Nie wiem jak na to patrzec. Z jednej strony place juz za muzyke w lokalu, a z drugiej zamierzam w nim umeiscic jukebox. Szafa grajaca jest objete innym miernikiem w tabelach oplat, a kolejno, STOART 4% przynoszonego dochodu szafy, ZPAV, SAWP po 150 zl, a ZAIKS 70 zl. Szafa mialaby wybrane utwory, ktore lokal bedzie posiadal w repertuarze, wiec wychodze z zalozenia, ze nie nalezy placic dwa razy za jeden utwor, gdzie tylko sposob odtwarzania sie zmienil.

Nie znalazlem odpowiednich informacji co do odtwarzania muzyki z wlasnego pendrive, lub karty pamieci. Wiem tyle, ze legalnie kopiowac utwory moze DJ z licencja, wiec sie zastanowilem, czy nie zrobic taka licnecje, natomiast nie wiem czy osoba nie bedaca DJem moglby nabyc owa licencje, albo licencja na firme.

Co do publicznego odtwarzania filmow znalazlem informacje, ze ZPAV place 0.6 % dochodu z tym wydarzeniem zwiazanym. SAWP 50 zl za raz, oraz ZAIKS 20 zl za raz.

Na temat sportu jaki chcialbym pokazac w lokalu znalazlem tylko tyle, ze od kazdego kanalu, NC+, Polsat sport, dostaje sie pewien dekoder i nim mozesz odtwarzac publicznie. Z tym, ze wpadlem na inny pomysl, mianowicie nie zawsze jest zadany mecz transmitowany w telewizji, wiec pomyslalem o streamie. Natomiast nie znalazlem zadnych informacji na temat publicznego pokazu streamu internetowego. Prosze w tym o pomoc.

Prosze o ocene moich analiz i poprawe oraz odpowiedzi na moja niewiedze.

Pozdrawiam Peeph

witam mam pytanie odnośne puszczania spotyfy w salonie fryzjerskim. czy musze ponosic dodatkowe koszty, czy wystraczy ze wykupie pakiet w owym spotyfy.
a poza tym czy jak wykupie pakiet ***mod*** jest wystarczalny?

O salonach fryzjerskich już było, poszukaj.

przejrzałem, i niegdzie nie ma napisane o spotyfy. chyba ze nie gdzies mi umkneło

Artur1987artur napisał:
... spotyfy. ...
FP nie zajmuje się reklamowaniem czegoś takiego.
Przejrzyj jeszcze raz i poczytaj ze zrozumieniem.

PS.
Trzy lata temu zapadł wyrok w związku z salonem fryzjerskim.

Powrót