Bar w stylu Harrego Pottera, a prawo autorskie

• Autor wątku Autor wątku GOOD_WHITE
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

GOOD_WHITE

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,

Od dawna myślę o otwarciu baru/knajpy inspirowanej uniwersum Potterowskim. Nie chodzi mi tutaj o konkretną stylizację miejsca np na pokoje wspólnie domów, było by to miejsce w klimacie dziurawego kotła i podobnych miejsc, jak ktoś oglądał film to wie o co mi chodzi. Jednak mój problem polega na tym czy mogę nazwać mój lokal tak jak nazywały się miejsca w książce np, dziurawy kocioł, pub pod trzema miotłami. Ewentualnie czy można jakoś zdobyć pozwolenie na nadanie lokalowi takiej nazwy? to samo tyczy się potraw, nie chodzi mi tutaj o typowe typu sok dyniowy czy zupa cebulowa ale np o ognista whisky Ogdena lub bombonierki leserów, które ją są bardziej powiązane z powieścią. Czy aby użyć taki nazw w menu muszę mieć również pozwolenie?

GOOD_WHITE napisał:
... Czy aby użyć taki nazw w menu muszę mieć również pozwolenie?
Musiałyby być zarejestrowanymi znakami towarowymi aby było wymagane zezwolenie uprawnionego.

jeśli chodzi o nazwy to posprawdzaj, bo jeśli chodzi o tak znaną markę jak HP to pewnie większość nazw jest zarejestrowanych.
Jeśli chodzi o stylizację to raczej nie ma problemu, bo te miejsca z książek są stylizowane na irlandzkie puby.

Powrót