bardzo bardzo pilne!!!!

• Autor wątku Autor wątku wiosna2393
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wiosna2393

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Jak Zakład Karny ma wykonać tymczasowe aresztowanie 20*letniego podejrzanego, co do
którego sąd zastosował wykonanie tymczasowego aresztowania w zakładzie leczniczym (
art. 260 k.p.k. i art. 213 k.k.w. ). Aresztowany nie nadaje się do pobytu w szpitalu
„więziennym”, a ponieważ zarzucono mu zbrodnię zabójstwa zastosowanie innego środka
zapobiegawczego nie było możliwe. Krytyczny stan zdrowia podejrzanego jest wynikiem
jego targnięcia się na życie. Podejrzany jest członkiem grupy przestępczej co dodatkowo
rodzi obawę o jego bezpieczeństwo

pomocy!!!:o

Zaproponuj swoje rozwiązanie to będziesz miała szansę na dyskusję.

Nie jest to łatwy kazus, a z twojego innego postu wyczytałem że nie jesteś prawnikiem ani nawet studentem prawa, zatem postaram się pomóc mimo że się zbytnio nie wysiliłeś. Chociaż z drugiej strony nie widzę szans na rozwiązanie takiego kazusu bez przygotowania prawniczego. Sam nie jestem pewien czy moje rozwiązanie jest prawidłowe.

Przede wszystkim jeżeli sąd orzekł na podstawie art. 260 kpk tymczasowy areszt w zakładzie leczniczym pozawięziennym to żaden zakład karny nie będzie takiego aresztu wykonywał. Żaden zakład karny nie dostanie tego orzeczenia do wykonania bo zakład karny nie ma tu nic do roboty. Zakład karny dostałby orzeczenie do wykonania gdyby było ono w normalnej formie, tj. byłby to zwykły klasyczny areszt. Wtedy wykonują to areszty śledcze (istniejące w ramach zakładów karnych).
Takie orzeczenie sądu nie zostanie skierowane do wykonania do zakładu karanego (aresztu śledczego) tylko sąd będzie musiał podjąć kroki do jego wykonania w innym miejscu - w zakładzie leczniczym. I to będzie zmartwienie sądu. Sąd wyda nakaz Policji o przetransportowanie aresztowanego do danej placówki leczniczej, z którą uzgodni takie przyjęcie. Będzie musiał też zwrócić się do policji o sprawowanie całodobowego dozoru nad aresztowanym, aby zabezpieczyć przed ucieczką, oraz respektowanie szeregu ograniczeń wynikających z faktu tymczasowego aresztowania (zakaz kontaktów z innymi osobami, przekazywania korespondencji, otrzymywania paczek, korzystania z telefonu itp.).
Zatem wg. mnie odpowiedz brzmi: ZK nie będzie wykonywał takiego orzeczenia, ponieważ nie leży to w jego kompetencji.

Powrót