Bardzo nietypowy przypadek! "Włam" na pocztę i konto w grze, ale z mojej głupoty!

• Autor wątku Autor wątku Structum
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Structum

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Bardzo nietypowy przypadek! "Włam" na pocztę i konto w grze, ale z mojej głupoty!

Witam!

Skończyłem grę i chciałem spieniężyć swoją postać w serwisie allegro.pl za 100zł. Dostałem ofertę transakcji poza nim. Niestety zgodziłem się. Warunki transakcji były następujące:
- miałem mu dać pocztę (login i hasło, które on miał zaraz po ich otrzymaniu zmienić)
- on miał wykonać przelew
- ja miałem dać mu loginy do konta (po otrzymaniu pieniędzy)
Na tamtą chwilę nie widziałem, że można wykraść dane do konta w grze (login i hasło do postaci) mając tylko maila.

Złodziej otrzymał ode mnie pocztę (podałem mu hasła). Zmienił do niej dane dostępowe i następnego dnia ukradł moje konto. Oprócz samego konta był na nim bardzo cenny ekwipunek!
Po trzech dniach od kradzieży postraszyłem go sprawą na policji, a wtedy on oddał mi i maila i konto, niestety już bez ekwipunku (podał mi hasła, ja wszedłem na te konta i je pozmieniałem). Teraz ja jestem w posiadaniu poczty i konta z gry, ale on ma mój ekwipunek (wart około 100zł).

Delikwent na 100% był na poczcie i koncie. Ponadto, usunął minimum trzy wiadomości z mojego konta pocztowego, które przyszły na konto w trakcie, gdy był on na mojej poczcie (aby ukraść konto musiały minimum dwa maile przyjść).

Co mogę w tej sprawie zrobić? Regulamin gry jasno zabrania sprzedaży/kupna postaci i ekwipunku w grze za prawdziwe pieniądze. Mam pocztę i konto z gry, ale straciłem ekwipunek. On miał dostęp do poczty przez kilka dni (zmienił hasło). Mam jakieś szanse na policji? Czy złodziej może ponieść karę? Czy może przez to, że uzyskałem dostęp do maila (i byłem na nim) nic mu już nie mogę zrobić? Na dobrą sprawę to on mi nie ukradł poczty, tylko konto i ekwipunek. Ja niestety byłem na nich, czyli z tego wynika, że mam do nich dostęp i nie zostały mi one skradzione.

Proszę o szybką odpowiedź!

Ostatnia edycja:
RE: Bardzo nietypowy przypadek! "Włam" na pocztę i konto w grze, ale z mojej głupoty!

Albo się dogadacie albo idź na Policję ... samo uzyskanie dostępu do danych do których się nie jest upoważnionym, a w dalszej kolejności ich zmiana, usuwanie, etc. są zabronione.

Pozdrawiam :cool:

RE: Bardzo nietypowy przypadek! "Włam" na pocztę i konto w grze, ale z mojej głupoty!

Co mogę mu zrobić? Nie lepiej iść od razu do prokuratury?
Są na to paragrafy?

Paragrafy są ... nawet kilka :) np. Art. 267. 1. KK - nielegalne uzyskanie informacji.
Można starać się przekonać osobę, która przywłaszczyła sobie konto na chwilę aby naprawiła szkody, które wniknęły jako bezpośredni efekt jej działania - do zwrotu utraconych elementów konta lub odszkodowania za nie.

Sprawa karna to tylko jedna z opcji ...

Pozdrawiam :cool:

A zacznijmy od tego - skąd wiesz, że przedmioty były warte ok 100 zł?
Masz dane osobowe tego delikwenta, który Cię oszukał?

Nie, nie mam jego danych osobowych.

Przedmioty przeliczyłem na walutę w grze, walutę z gry na złotówki (przykładowo w allegro.pl jedno wirtualne srebro kosztuje 10 złotych).

Muszę dodać, że on zarejestrował się na pewniej stronie, z której to właśnie pozyskał login do mojego konta. Znając login przypomnienie hasła stało dla niego otworem. Niestety teraz ja jestem w posiadaniu konta i maila. Coś mu grozi? Co mogę mu zrobić? Jaką może ponieść stratę?

Ostatnia edycja:

Moim zdaniem co najwyżej jest Ci winien te 100 zł za przedmioty z gry. Fakt - podałeś mu dane do maila, ale nikt nie uprawnił go do uzyskania danych do konta z gry a tym bardziej ich zmiany czy manipulacji na koncie. Możesz spróbować wezwać go na piśmie do zwrotu tych 100 zł, aczkolwiek gdybyś chciał go ścigać z 267 kk (jeśli odmówi) to na Twój wniosek jedynie.

Ale mnie śmieszą takie przypadki gdzie facet poczuł sie okradziony bo mu yangi czy coś tam ukradli w grze

A ja ich rozumiem, bo tracisz mimo wszystko czas i być może pieniądze, w zależności od gry, by dane rzeczy zdobyć.
Nie pochwalam za to sprzedaży tych "postaci" za prawdziwą walutę, bo jest to w 99 % sprzeczne z regulaminem gry.

Powrót