Bardzo proszę o pilną pomoc

• Autor wątku Autor wątku Almas
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Almas

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam serdecznie, nadszedł czas żebym poprosiła o pomoc ponieważ mam możliwość poodkręcania kilku rzeczy ale zacznę od początku, będę wdzięczna o wypowiedź kogoś kto zna się na rzeczy i powie mi co mogę zrobić.
Otóż właśnie wyciągnęłam raport o sobie z KRD gdzie oczywiście jestem dłużnikiem a wierzyciel to Miejskie Przedsiębiorstwo Komunikacyjne. Wpisane w raport są moje mandaty zaczynają się od roku 2008 ( nie chce rozmawiać czemu je dostałam itp ponieważ to był bardzo zły etap w moim życiu no ale problemy zostały).
No i właśnie, za kilka mandatów miałam wyrok sądu i odpracowanie ich społecznie co też uczyniłam ale kilka zostało i są one wpisane do KRD.
I moje pytanie: chwiałabym to spłacić i nie wiem czy mam w tej sprawie zgłosić się do MPK czy jest możliwość rozłożenia tego na raty no to jednak na raz nie jestem w stanie ale spłacić to bardzo chce i nie widnieć dłużej w KRS, a nie chce któregoś dnia zobaczyć komornika w swoich drzwiach. I kolejne pytanie: czy mam spłacić kwotę z raprotu czy z odsetkami które w raporcie nie są zaznaczone a to jednak mandaty z 2008 r. ?

Bardzo proszę o pomoc, ponieważ jestem już dorosła a nie chce by ciągnęło się to za mną całe życie gdy mam możliwość by ich spłacić. Pozdrawiam i czekam na pilną odpowiedź.

Z tego co pamiętam historia w KRD figuruje nawet po spłacie - poczytaj w necie ile czasu /a może dotyczyło to BIK/?.

Co do spłaty zgłoś się do MPK i ustal z nimi my Ci nie pomożemy....

A po spłacie proś ich o wykreślenie...

Nie, już dowiadywałam się że jeśli spłacę zobowiązania wobec wierzyciela to po 14 dniach zniknę z KRD. A dowiadywałam się tak po prostu dzwoniąc. Problem w tym właśnie że podobno jakieś firmy windykacyjne przejęły długi, a mnie zależy na tym by spłacić zobowiązanie wobec MPK i żebym miała to potwierdzone na piśmie, a nie że im przeleje te pieniądze i nadal będą jakieś problemy. Iść do oddziału MPK ?

oto podparcie na moje słowa o wykreśleniu : Kiedy chcemy uregulować dług kontaktujemy się z wierzycielem (osobą, która wpisała nasze dane do rejestru) i spłacamy dług. Wierzyciel ma obowiązek wypisania nas z KRD w terminie do 14 dni od dokonania zalegającej spłaty.

Almas napisał:
oto podparcie na moje słowa o wykreśleniu : Kiedy chcemy uregulować dług kontaktujemy się z wierzycielem (osobą, która wpisała nasze dane do rejestru) i spłacamy dług. Wierzyciel ma obowiązek wypisania nas z KRD w terminie do 14 dni od dokonania zalegającej spłaty.

TZN, ze w BIK figuruje pomimo spłaty /wiedziałem, że gdzieś dzwoni../

Zgłoś się do SKM żeby podali komu sprzedali wierzytelność i się zgłoś do firemki

Ale chyba szybciej będzie jak w KRD powiedzą kto Cię wpisał i do niego się zgłosisz......

ale ja już wiem kto mnie wpisał i na jaką kwotę, pytanie czy mam to wpłacić MPK czy szukać jeszcze tych lipnych firm windykacyjnych, choć nie sądzę że to dobry pomysł bo to są mandaty z 2008 roku więc chcąc nie chcąc to chyba sie przedawniły ale ja chciałabym to spłacić

Almas napisał:
ale ja już wiem kto mnie wpisał i na jaką kwotę, pytanie czy mam to wpłacić MPK czy szukać jeszcze tych lipnych firm windykacyjnych, choć nie sądzę że to dobry pomysł bo to są mandaty z 2008 roku więc chcąc nie chcąc to chyba sie przedawniły ale ja chciałabym to spłacić

Po pierwsze - czy MPK sprzedało dług???? Po drugie - czy dostałaś info o cesji???

Jeśli dostałaś to wiesz komu płacić Jeśli nie dostałaś to możesz spłacić do MPK.

I to MPK powinno poinformować o spłacie długu aktualnego wierzyciela a ten powinien wykreślić z KRD. I tu zaczyna się zabawa bo masz dużo kręcenia i kombinowania - ktoś nie dopełni nie zrobi i dalej będziesz w KRD

Więc najprościej poszukać firemki windykacyjnej i tam spłacić a potem domagać się wykreślenia długu.... tym bardziej, ze z KRD masz informację kto Cie wpisał....

No dobra a co z odetkami od tych kwot ? Ustawowe ? wolałabym sobie wyliczyć ile muszę tak naprwdę zapłacić

I jeszcze jedno: mam raport bo go nawet wydrukowałam i pytanie odsetki lecą od ,,termin wymagalności,, czy od ,,data wystawienia wezwania,, ??

Wszystkiego w firemce się dowiesz - jak się zgłosisz to pewnie będą chcieli odsetki wg. mnie ustawowe....

Twoje drugie pytanie wierzytelność przedawnioną też można do KRD wpisać....

PS. Do BIK wpisują za długi bankowe... :)

PSII od terminu wymagalności - czyli z 7 dni po wystawieniu - taki standard jest ogólnie przy karach przyjęty... ale sprawdź w regulaminie przewozów

Ostatnia edycja:
okey ja to rozumiem, no byłam młoda i głupia, wiem że w BIKu bede widniec jeszcze dlugi czas ale i tak wyjezdzam, tylko ze chcialabym to posplacac i miec swiety spokoj ot tyle i zadnych dlugow. Dziękuje w takim razie za pomoc. czyli najpierw ide do MPK

Masz info o cesji? Płacisz temu kto kupił dług. Nie masz? Płacisz do MPK i jest to skuteczne spełnienie świadczenia. Potem wzywasz tego co kupił i wpisał do wykreślenia z KRD, a jak nie uczyni tego w ciągu 14 dni to masz szansę wyciągnąć od niego trochę gotówki :)
Z drugiej strony jeśli mandaty są przedawnione to tylko twój kaprys by to zapłacić.

Powrót