Bardzo proszę o pomoc. Umowa zlecenie

• Autor wątku Autor wątku pmax122
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pmax122

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam. Jestem zleceniobiorcą, a moim zleceniodawcą jest jedna z ogólnopolskich firm ochroniarskich. Dnia 22 października przyszła mi wypłata wyższa niż mi przysługiwało. Początkowo myślałem że rodzice mi dorzucili trochę na konto. Lecz jak się później okazało to firma ochroniarska pomyliła się na moją korzyść. Dnia 5 listopada dyrektor regionalny upomniał się o pieniądze- powiedział mi że muszę je zwrócić. Powiedziałem że miałem dużo wydatków m.in. zapłacić za studia itp. dyrektor powiedział: czyli pan nie ma tych pieniędzy i wyszedł. Teraz nie wiem czy firma ma prawo odciągnąć mi pieniądze przy następnej wypłacie i jakie działania najlepiej podjąć. Bardzo proszę o pomoc

Jest pan bezpodstawnie wzbogacony kosztem firmy. formalnie nie mogą potrącić tej kwoty z następnego wynagrodzenia. ale zawsze mogą skierować pozew do sądu o zwrot tego świadczenia. lepiej byłoby więc oddać przy następnej okazji

To nie jest wynagrodzenie pracownika i nie podlega ochronie wynikającej z art. 87. kodeksu pracy. O wynagrodzeniu zleceniobiorcy mówi art. 735 kc.
Spory rozstrzyga wydział cywilny sądu rejonowego/okręgowego.

Powrót