Bardzo prosze o pomoc!!!

• Autor wątku Autor wątku Navers
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

Navers

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Pracowałem jako kasjer, obsługując znajomego nie skasowałem mu kilku towarów. (chciałem dać mu kilka piw gratis, wiedział o tym). Zatrzymała nas ochrona i zabrała policja (swoją drogą musze powiedzieć, że jestem załamany funkcjonowaniem policji, policjanci wyzywała nas i szydzili mówiąc np. "do lochu z nim, ch*ju, spier*alaj, jak trafisz za kratki będą Ciebie je*ać). Przyznałem się dobrowolnie do winy i zostałem oskarżony o oszustwo (artykuł 286). Nie byłem karany...

Chciałem spytać co moge zrobić i co mi grozi... bardzo żałuje i zrobiłbym wszystko, żeby jakoś to naprawić, rodzina się na mnie zawiodła, straciłem przyjaciela, prace i pewnie szanse na prace za granicą (znajomy znalazł mi świetną ofertę ale potrzebne jest zaświadczenie o niekaralności)... studiuje i zależy mi na dalszym kształceniu, boje się, że moge siedzieć :-(

Co moge zrobić i jaka kara mi grozi?

jeśli wyrok się jeszcze nie uprawomocnił to złóż szybko wniosek o zaświadczenie o niekaralności, gdyż w bazie jeszcze nie figurujesz. Co innego gdy już się wyrok uprawomocnił wtedy "po ptakach"
A grożą Ci zapewne za to ..."zawiasy". Prokurator czy policja nie informowała Cię jaki zapadnie wyrok przy dobrowolnym poddaniu się karze ?

Informowali mnie tylko, że kara może być wtedy łagodniejsza... ale żadnych konkretów. Wiedzą, że jestem nie karalny, pytali o to, ale musze dawać jeszcze jakieś zaświadczenie? Kumpel nie miał tyle szczęścia, miał zawiasy za kradzież wcześniej i teraz prawdopodobnie pójdzie siedzieć :-(. A moge wysłać jakieś przeprosiny dla zakładu w którym pracowałem?

Jaki był ogólna suma tego przywłaszczonego towaru ? Podano Ci łączną sumę ?
Stawiam za wyrok w zawieszeniu, a nawet grzywnę jeśli nie przekroczyłeś 250zł. Sąd może to zakwalifikować jako wykroczenie,
gdy wartość ta jest mniejsza niż 250 zł mówi się o niskiej społecznej szkodliwości danego czynu, o ile nie stanowi on jednego z elementów ciągu przestępstw lub przestępstwa ciągłego.

Przeprosiny zawsze możesz wysłać ale nie na dużo to się zda.

Niestety przekroczyła 250 zł :-(. Co w takiej sytuacji? Różnica wynosiła ok. 350 zł, sam się zdziwiłem, bo było tylko troche piwa i czekolady (chociaż to ta Lindt, ona pewnie była droga).

Raz skasowałem wcześniej kilka torebek ryżu znajomej, mogą do tego dojść i coś z tym zrobić? Spytali mnie czy coś jeszcze wcześniej źle nabijałem, powiedziałem o tym ryżu i mimo tego w zeznaniach nie napisali o tym i policjant który je spisywał machnął na to ręką.

Ostatnia edycja:
Powrót