bardzo proszę o pomoc

• Autor wątku Autor wątku ramos4
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

ramos4

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam

Mam nadzieję że ktoś mi pomoże krótko przedstawię swoją sytuacje.Mieszkam sam z matką w mieszkaniu które stoi na nią nie mam żadnych praw do niego. Lecz ona je sprzedaje kupuje sobie mniejsze a ja muszę sobie wynająć jakieś mieszkanie dodam że z matką nie żyjemy najlepiej. Ale... zacznę od początku. Moj tata umarł jak byłem nie pełnoletni mailem kilka miesięcy i znalazłem pewien dokument ze była taka sprawa spadkowa żeby moja matka miała prawa do mojej części majątku po ojcu z przyczyny że byłem mało letni. Czy ja mam jakieś szanse czy w ogóle istnieje jakieś prawo żebym ja domagał się tej części od matki którą ona zarządzała ?

proszę o jakąś odpowiedz osoby która się cokolwiek na tym zna jest to dla mnie naprawdę bardzo ważne

Zależy co dokładnie w tym dokumencie jest napisane czy np. po jego śmierci i matki masz prawo do jego połowy czy tylko po jego śmierci. Jeśli po jego śmierci to połowa mieszkania należy się Tobie i niestety wyjdzie na to że będziesz musiał sądzić się z matką ale musisz mieć ten dokument w którym ojciec spisał swój testament byś mógł udowodnić bo w takiej sytuacji matka nie może sprzedać mieszkania bez twojej zgody bo Ty prawnie też jesteś tego mieszkania właścicielem. Najlepiej idź z tym dokumentem do notariusza a potem do adwokata oni Ci pomogą.

Powrót