P
petragor
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 22
witam mam pytanie w sprawie alimentów krótko opisze całą sytuację. Moja mama jest polka a tata Czech w 1993 rozwiedli się i sąd przyznał opiekę mamie nade mną i siostrą. Ja miałam 9 lat a siostra 15 lat i sąd wydał wyrok płacenia alimentów na mnie i siostrę. w tamtej chwili tata nie zapłacił ani razu alimenty mama poprosiła sąd czeski tam gdzie był wydany wyrok o podwyższenie alimentów i spłacenia od ojca długu jaki powstał od 1993. wspomnę że mama prosiła o podwyższenie alimentów i spłacenie długu alimentacyjnego w 1994 r. sąd podwyższył alimenty na 1500kć i tata powiedział że zobowiązuje się uregulować dług który powstał z nie płacenia alimentów na mnie i moją siostrę. Od tego wyroku tata płacił chyba przez 2 lata te 1500kć ale długu który powstał od 1993 - 1994 nie spłacił. W 2003 skończyłam 18 lat i założyłam sprawę o alimenty ponieważ byłam już pełnoletnia i sąd w polsce wydał wyrok wysokości 330zł i taką kwotę tata ani razu mi nie przysłał a uczyłam się cały czas do chwili obecnej studiuję mam 27lat i chciałabym się dowiedzieć czy mam szanse odzyskać alimenty które ojciec mi nie płacił. prosiłabym bardzo o podpowiedz co mam robić i czy jest jakaś szansa z góry dziękuje pozdrawiam