BARDZO SZYBKIE ZWOLNIENIE

• Autor wątku Autor wątku piotr.g
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

piotr.g

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Proszę o pomoc prawną. Miałem wypadek przy pracy, złamałem rękę, Byłem 6 miesięcy na chorobowym.Stało to się 21 listopada 2006r. do 18 maja 2007r. W trakcie chorobowego dostawałem od pracodawcy za pośrednictwem sekretarki groźby że dostane aneks do umowy bo nie informuje szefa kiedy przyjdę do pracy i chciałbym dodać ze pracowałem w polskiej firmie i byłem od delegowany do pracy w niemczech i on potrzebował pracownika.Przed końcem chorobowego zadzwoniłem do sekretarki że proszę o urlop po chorobowym więc normalnie powinienem stawić się do pracy 21 maja a mnie tam nie było bo myślałem że jestem na urlopie a 22 maja (z datą na pismach 22-05-2007) dostałem pocztą świadectwo pracy( rozwiązanie umowy o pracę na podstawie art. 52 § 1) z powodu nieusprawiedliwionej
nieobecności w pracy od dnia 21-05-2007 ze skutkiem natychmiastowym. Więc napisałem wniosek ze się nie zgadzam z przyczyną rozwiązania umowy z art. 52 § 1 i wysłałem poleconym pocztą. Teraz niewiem co dalej. Nie chciałem nic z tym robić ale jak zadzwoniłem do sekretarki czy mi wypełni dokumęty do Z.U.S i P.Z.U-grupowe ubezpieczenie powiedziała ze ja muszę zrobić to sam bo już nie jestem pracownikiem to się :x zdenerwowałem i pomyślałem że trzeba walczyć.Tak naprawdę nie wiem czy mam szanse to wygrać. Piotr G.

A do kogo Pan wysłał ten "wniosek"?
Należało złożyć do sądu pracy pozew o przywrócenie do pracy lub odszkodowanie (w ciągu 14 dni od otrzymania zawiadomienia o rozwiązaniu umowy o pracę bez wypowiedzenia). Z Pana postu wynika, że dostał Pan tylko świadectwo pracy, jeśli tak to pracodawca postąpił niezgodnie z prawem.

Wniosek wysłałem do firmy o sprostowanie tego "świadectwa pracy" bo tak było napisane na pouczeniu w razie odmowy sprostowania mam prawo odwołać się w ciągu 7 dni do sądu pracy. Do tego świadectwa dostałem jeszcze przyczyne zwolnienia (niniejszym rozwiązuję umowę o pracę ze skutkiem natychmiastowym z powodu nieusprawiedliwionej nieobecności w pracy od dnia 21-05-2007) ja myślałem że muszę poczekać aż zakład mi przyśle jakąś decyzje a następnie będę mógł iść do sądu pracy

Jeśli pismo rozwiązujące umowę o pracę otrzymał Pan 22 maja, to termin na złożenie pozwu upływa 6 czerwca.
Natomiast żadnego sprostowania świadectwa pracy przed uzyskaniem prawomocnego i korzystnego dla Pana wyroku z sądu pracy nie będzie.
Bo co pracodawca miałby prostować? Przyczynę rozwiązania stosunku pracy? Jest zgodna z prawem dopóki sąd jej nie zmieni. Pan będzie czekał na odpowiedź (której może Pan nie otrzymać) a termin na złożenie pozwu minie.

Powrót