Bardzo uciążliwy sąsiad

• Autor wątku Autor wątku maciek58
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

maciek58

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam wszystkich forumowiczów. Mam pewien problem który z waszą pomocą chciałbym rozwiązać. Mieszkam na wsi, naprzeciwko mojej posesji znajduje się gospodarstwo rolne w którym jest około 50 krów. I sprawa wygląda tak, że jest na jego terenie olbrzymia sterta obornika oraz tak to nazwijmy: "dwa baseny z gnojówką" o wymiarach ok. 5x7 metrów tylko częściowo zakryte. Wszystko to znajduje się w linii prostej jakieś 40-50 metrów od mojego domu i jak się idzie domyślić powoduje olbrzymi smród praktycznie każdego dnia. Ja przez to nie mogę korzystać ze swojej działki, nie można otworzyć okna czy nawet posiedzieć na zewnątrz z powodu tego smrodu. Próbowaliśmy coś zrobić w tej sprawie w Inspektoracie Ochrony Środowiska czy Urzędzie Gminy, ale nic to nie dało. Jedynie doradzono aby skorzystać z art. 144 KC. W związku z tym mam teraz pytanie: co dokładnie powinienem zrobić? Jakie uczynić kroki? Z góry dziękuję za pomoc

Złożyć przeciwko sąsiadowi pozew cywilny.
Potrzebny bardzo dobry prawnik, który udowodni przed sądem dwie sprawy:
1. Celowe i świadome działanie sąsiada;
2. Rzeczywistą, wymierną szkodę, którą Pan ponosi w wyniku tegoż działania.
To bardzo trudna sprawa ... i kosztowna.
Może Pan żądać odszkodowania, ale koszy sądowe duże.

No i owe "społeczno - gospodarcze przeznaczenie nieruchomości" i "stosunki miejscowe" z art. 144 k.c. Skoro sprawa dzieje się na wsi, to oczywistym jest, że niektórzy mają gospodarstwa rolne i składują np. obornik czy gnojowicę.

Powrót