Batalia z sklepem o towar na gwarancji

• Autor wątku Autor wątku kamilos_98
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kamilos_98

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Poproszę o radę/pomoc/doradzenie co robić w sytuacji, w której się znajduję, z względu na poszukiwanie ostatniej deski ratunku.

Po krótce nakreślę sprawę z dokładnymi datami i decyzjami sklepu.

Pod koniec października 2025 została kupiona drukarka 3D na fakturę w Media Expert, popracowała do stycznia i doszło do awarii. Tutaj zaczyna się cała batalia:

Pierwsza reklamacja (16 stycznia - 14 luty 2026) skończyła się nie usunięciem usterki.
Po ponownym zgłoszeniu reklamacyjnym (21 luty - 6 marca 2026) usterkę udało się usunąć, niestety doszło wtedy do uszkodzenia części roboczej stołu (kilka większych rys na elemencie schowanym pod blatem roboczym długości małego palca oraz małe dziurki w metalowej płycie kładzionej na ten element) oraz został zgubiony kabel zasilający.
Od 6 marca do początku czerwca (6 czerwca 2026) jeździłem do sklepu, dzwoniłem na infolinię w celu polubownego ustalenia rozwiązania (zwrot/wymiana/naprawa). Serwis upiera się, że to nie oni i tak sprawa się ciągnęła.
6 czerwca 2026 drukarka została oddana ponownie do sklepu w celu usunięcia szkody, niestety po powrocie (26 czerwca 2026) z naprawy nowy element okazał się zarysowany, a część znajdująca się bezpośrednio na nim nie została wymieniona, a kabla dalej nie było.

W dniu 9 czerwca złożyliśmy Przedsądowe Wezwanie Do Zwrotu Ceny Sprzedaży lub Wymiany towaru, gdyż sprzęt więcej jest w naprawie niż faktycznie pracuje.
Odpowiedź sklepu brzmi następująco:

Zgłoszone uszkodzenie urządzenia, nie ma charakteru wady tkwiącej w rzeczy, a powstało wskutek działania czynników zewnętrznych. Wobec powyższego żądanie nie może zostać uwzględnione.

Proszę o pomoc, bo nie wiem już co mogę zrobić.

Przepraszam za natłok tekstu, ponieważ to jest już sytuacja patowa i szukam pomocy.

Jeżeli nabywał Pan jako konsument to wsparcia może jeszcze udzielić lokalny rzecznik konsumentów. Jeżeli chodzi o dalsze uprawnienia to odstąpienie od umowy lub oświadczenie o obniżeniu ceny na postawie ustawy o prawach konsumenta (art. 43e) lub kc (art. 560) w zależności od tego czy nabywał Pan jako konsument czy nie. I jeszcze jedno - nie napisał Pan nic o gwarancji. Post zawiera informacje wyłącznie o zgłaszaniu reklamacji co oznacza prawo przysługujące każdemu nabywcy z ustawy (kc lub ustawa o prawach konsumenta) a nie z umowy gwarancji. Gwarancja wynika z umowy gwarancyjnej i daje nabywcy dodatkowe uprawnienia.

Przepraszam za pominięcie tych rzeczy:
1. Gwarancja jest jeszcze aktywna, wszystkie zgłoszenia były zgłaszane w trakcie jej trwania. Gwarancja jest ważna do października.
2. Za pierwszym razem gwarancja nie została uwzględniona, więc drugie oddanie było z tytułu rękojmi.
3. Rzecznik konsumentów umywa ręce mówiąc, ze drukarka została zakupiona na firmę/fakturę.

Powrót