Baza danych pytań do egzaminu teoretycznego na prawo jazdy

• Autor wątku Autor wątku Straightness
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Straightness

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Przepis prawny:
Art.
3.
Zbiory, antologie, wybory, bazy danych spełniające cechy utworu są
przedmiotem prawa autorskiego, nawet jeżeli zawierają niechronione materiały,
o
ile przyjęty w
nich dobór, układ lub zestawienie ma twórczy charakter, bez
uszczerbku dla praw do wykorzystanych utworów.

Taką treść ma jeden z artykułów "Ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych", ale z tego co wiem wspomniana w tytule baza danych jest jawna i wiele serwisów przygotowujących do egzaminu niejako symuluje przebieg egzaminu i korzysta dokładnie z tych pytań.

Czy wobec tego baza danych udostępniona przez Ministerstwo Infrastruktury może być zgodnie z prawem swobodnie wykorzystywana, czy też autorzy tych serwisów musieliby uzyskać jakąś zgodę?

Dziękuję za odpowiedź.
Czyli mam rozumieć, że ta baza nie jest przedmiotem prawa autorskiego?

Straightness napisał:
... Czyli mam rozumieć, że ta baza nie jest przedmiotem prawa autorskiego?
Należało przeczytać następny Art. Prawa autorskiego.

Dziękuję, faktycznie, mowa jest również o urzędowych materiałach, do których, w moim rozumieniu, wspomniana baza danych się zalicza.

Odświeżam, ponieważ właśnie przeczytałem na stronie Ministerstwa Infrastruktury coś na co nie zwróciłem wcześniej uwagi:
https://www.gov.pl/infrastruktura/jak-uzyskac-prawo-jazdy
Uprzejmie informujemy, że Ministerstwo Infrastruktury nie posiada praw autorskich do pytań wchodzących w skład obecnej bazy pytań egzaminacyjnych stosowanych na egzaminie państwowym na prawo jazdy. Prawa te pozostają po stronie podmiotu, który przekazał pytania egzaminacyjne. Ministerstwo Infrastruktury wykorzystuje przedmiotowe pytania wyłącznie podczas egzaminu państwowego na prawo jazdy, oraz udostępnia je na swojej stronie internetowej w ramach obowiązku udostępnienia informacji wynikającego z przepisów art. 9 ww. ustawy oraz z art. 51 ust. 2b ustawy z dnia 5 stycznia 2011 r. o kierujących pojazdami.

Mając na uwadze dyspozycję przepisu art. 23 ust. 6 ustawy z dnia 25 lutego 2016 r. o ponownym wykorzystywaniu informacji sektora publicznego informuję, że prawa autorskie i prawa pokrewne, w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych, do pytań egzaminacyjnych stosowanych na egzaminie państwowym na prawo jazdy przysługują następującym podmiotom:

1. Polska Wytwórnia Papierów Wartościowych S.A. 00-222 Warszawa ul. Sanguszki 1,

2. SPH CREDO, Jacek Bogusławski, 64-920 Piła al. Wojska Polskiego 43,

3. Digibit, Tomasz Wituła, 87-327 Bobrowo ul. Drużyny 52a,

4. Sławomir Ziajka, „ZdamyTo.pl” High Technology Managment, 63-760 Zduny ul. Sulmierzycka 40,

5. Liwona Sp. z o.o. 02-496 Warszawa, ul. Rakuszanki 5.

Podmiot posiadający ww. prawa do danego pytania został wskazany przy każdym pytaniu.

Jak w takim wypadku można wykorzystać tę bazę danych w swoim projekcie w sposób legalny?

To teraz należy rozstrzygnąć czy mamy do czynienia z materiałami urzędowymi czy też nie. W moim mniemaniu w oparciu o poglądy doktryny, są to materiały urzędowe. Nie mniej dochodzi jeszcze ochrona tej bazy danych wynikająca z Ustawy o ochronie baz danych.

Powrót