Baza danych

• Autor wątku Autor wątku wrum
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wrum

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
29
Jestem właścicielem firmy handlowo usługowej. W jej zakres wchodzą m.in usługi wykonywane w Internecie. Chciałem się dowiedzieć czy legalne jest pozyskiwanie adresów mailowych/stacjonarnych firm ze źródeł ogólnodostępnych?
Mianowicie firma x zleciła mi, abym zebrał listę warsztatów samochodowych z adresem mail/ danymi adresowymi. Wykonałem taką czynność, po czym bazę przekazuję w/w firmie, i rachunek wystawiam jako usługa internetowa. Czy coś takiego jest legalne?

Jeśli własnym nakładem sporządziłeś taką bazę, korzystanie z ogólnodostępnych informacji nie jest zabronione, nie ma w tym nic bezprawnego. W przypadku gdybyś wykorzystywał istotne części już istniejących baz danych bez zgody ich producentów mogłoby dochodzić do naruszenia ich praw.

Dziękuje za odpowiedź. Czyli takie dane nie podlegają ochronie danych osobowych?

Jeżeli identyfikują konkretnego przedsiębiorcę to tak, taka baza wymaga rejestracji w GIODO.

19 maja 2016 r. weszła w życie nowelizacja ustawy o swobodzie działalności gospodarczej, której art. 39b wyłącza stosowanie uodo do jawnych danych i informacji zawartych w CEIDG.

Natomiast katalog wyłączeń z obowiązku rejestracji zbiorów nie uległ ostatnio zmianie.

PS. Baz danych się nie rejestruje. Obowiązkowi rejestracji podlegają zbiory danych.

Dziękuje za sprostowanie.

Powrót