Baza mailingowa, a prawo w 2017

• Autor wątku Autor wątku bodorek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bodorek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
21
Witajcie,
Nie znalazłem istniejącego tematu na forum w dość aktualnej formie, więc postanowiłem, że stworzę nowy. Jeśli dubluje go z istniejącym, to przepraszam.

Chciałem uzyskać informację na temat tworzenia baz danych, mailingowych, typowo pod wysyłkę marketingową. Coś zmieniło się ostatnimi czasy? Z informacji posiadanych przeze mnie wystarczą odpowiednie zgody do zaznaczenia podczas wpisywania adresu e-mail, by daną osobę zapisać do bazy danych. Mogę, ale nie muszę zarejestrować całej bazy w GIODO? Osoba zapisująca się musi potwierdzić to poprzez kliknięcie na przykład w link aktywacyjny?

Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za pomoc

Jaki jest cel tworzenia takiej bazy? Marketing produktów/usług własnych, czy stron trzecich?
Który wyjątek od obowiązku rejestracji ZBIORU masz na myśli?

Rozmawiałem kiedyś z prawnikiem i twierdził, że rejestrować mogę, ale nie muszę. Wyjątku nie znam, właściwie to mógłbym nawet zarejestrować tą bazę, ale z tego co widziałem to wymaga to REGON i innych danych, których nie posiadam, bo nie mam działalności gospodarczej. Byłaby tworzona do celów osób trzecich, w sensie do sprzedaży.

bodorek napisał:
Rozmawiałem kiedyś z prawnikiem i twierdził, że rejestrować mogę, ale nie muszę
Albo zmień prawnika, albo uważniej go słuchaj.
Jeśli zbiór nie podlega rejestracji, to GIODO odrzuci wniosek. Nie ma więc sytuacji "mogę, ale nie muszę".

bodorek napisał:
Byłaby tworzona do celów osób trzecich, w sensie do sprzedaży.
W mojej opinii głównym przedmiotem Twojej działalności jest przetwarzanie danych osobowych, profilowanie, marketing produktów i usług podmiotów trzecich. Powinieneś przede wszystkim poinformować osoby, których dane dotyczą o swoich celach, a także spełnić wszelkie wymagania wynikające ustawy o świadczeniu usług drogą elektroniczną oraz ustawy o ochronie danych osobowych.

Przesłanek do zwolnienia z obowiązku rejestracji nie widzę.

Powrót