Bazy danych z wyciekami haseł i loginów.

• Autor wątku Autor wątku Kr1kra
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
K

Kr1kra

Witam ;),
Jak na pewno słyszeliście, doszło w ostatnim czasie do wycieku ogromnej bazy z emailami i hasłami, conajmniej 10 milionów rekordów pochodzi z polski.
Czy zgodnie z prawem, legalne jest korzystanie z takiej bazy, lub stron które odpytują taką bazę zwracając do konretnego wpisanego loginu odpowiadające mu hasło ? Mówimy oczywiście o użytkowaniu na własny użytek, czyli sprawdzenie które dokładnie moje loginy/emaile i hasła pasujące do nich uległy wyciekowi?

Podepnę się do tematu, jak mogę się dowiedzieć czy mój pesel nie znajdował się w tej bazie?. Nie miałem nigdy doczynienia z komornikiem.

megatapety napisał:
Podepnę się do tematu, jak mogę się dowiedzieć czy mój pesel nie znajdował się w tej bazie?. Nie miałem nigdy doczynienia z komornikiem.

Jeżeli chodzi o wycieki to można sprawdzić na jednej ze stron do tego przeznaczonych. Za 2$ można wykupić dostęp do praktycznie wszystkich baz z dotychczasowymi wyciekami. Po wpisaniu maila lub loginu, zwracane są konkretne rekordy z tych baz. Ale w zasadzie takich rozwiązań jest kilka.
Jeżeli o chodzi o pesel to akurat nie słyszałem, żeby doszło do wycieku w postaci ogólnodostępnej bazy w internecie. Więc na 99,99% Twój pesel tam się znajduje.
Jednak jako smutną ciekawostkę, mogę Ci podać, że w bazie którą sprawdzałem, znajduje się oprócz mojego loginu czyli adresu email oraz mojego hasła(niestety prawdziwe), też data urodzenia. Dlatego uważam, że warto sprawdzić, swoje dokładne dane. Pytanie tylko o legalność takiego działania...
Swoją drogą pojawia się pytanie czy warto podczas rejestracji podawać swoje prawdziwe dane... Ponieważ, przy ostatniej częstości wycieków, kwestią czasu jest wyciek imion i nazwisk przyporządkowanych, do konkretnych adresów email, a to może być już poważna sprawa.

Ostatnia edycja:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót