Becikowe 2013 - wyliczanie dochodu

• Autor wątku Autor wątku zazaza
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zazaza

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witajcie,

W związku z tym, że przetrzepałem cały internet i wymęczyłem googla i nie znalazłem żadnych wartościowych informacji proszę was o pomoc. Może ktoś z Was już w tym roku składał wniosek o becikowe.
To jakaś paranoja żeby człowiek musiał sie zastanawiac co i jak. Tymbardziej co roku skladamy zeznanie PIT i państwo przecież ma info o dochodzie. Ale koniec z marudzeniem.

Trochę danych:

Ślub z żoną brałem w 2010
Dziecko urodziło się 14 maja 2013r

1. Z tego co się dowiedziałem dochody muszą być z 2011r. Ale od stycznia do grudnia? Czy tak jak niektórzy piszą od października do listopada - bo to niby jakiś okres zapomogowy?

2. Czy te dane są gdzieś na PIT? Chodzi o wartość dochód na picie?

3. Ja cały rok 2011 byłem na działalności gospodarczej, moja żona na umowach o pracę ale w lutym zmieniała pracę.
We wniosku trzeba zaznaczyć takie coś jak: utrata/uzyskanie dochodu WTF??

4. Można dostarczyć oświadczenie lub zaświadczenie o dochodach. Powiedzmy że nie bedę umiał tego obliczyć i chcę zaświadczenie. Gdzie się po nie zgłosić? Do US czy również do ZUS w sprawie odprowadzonych składek, tak jak niektórzy piszą?

Jak wiecie jak to ugryźć bo już np składaliście wniosek albo się po prostu orientujecie - proszę o pomoc.

Dziękuję i pozdrawiam
Paweł W.

1 Za 2011 - cały rok od stycznia do grudnia bo tak się rozliczamy z US
2 PIT
3 Wszystkie wg PIT
4 Do US

Dziękuję za pomoc.

Poszedłem do urzędu skarbowego, kwitek otrzymałem od ręki za darmo (do innych celów płatny 17zł)
Napisane jest w nim:

1. Dochód wyniósł: 29404,47zł
2. Podatek należny wyniósł: 1920zł
3. Składki na ub społeczne: 4218,23zł

Poniżej jest informacja że dochodu (z punktu 1) nie pomnijeszono o wartości z punktu 2 i 3.

Moje pytanie - Czy oni licząc dochód na osobę wezmą kwotę z pkt 1 czy odejmą wartości z punktu 2 i 3?
Defacto kwota która widnieje w pkt 1 nie jest kwotą którą otrzymywałem "na rękę".

też mam problem z becikowym. czy wystarczy pojechać do US i tam dadzą zaświadczenie o zarobkach z informacją o składkach czy trzeba również jechać do ZUSu po odrębne zaświadczenie??

jak wygląda sprawa jeżeli moje pierwsze dziecko ma zasądzone od tego roku od sierpnia alimenty od byłego męża, czy jakieś zaświadczenie z sądu też jest potrzebne , dodam jeszcze że alimentów nie płaci.

Zdobycie becikowego to nie była łatwa droga ale się udało.

To co Ci mogę powiedzieć to ja musiałem iść do ZUS. Tam dają kwita dot odprowadzonych składek (to są inne procentowo niż te z pitu) możesz oczywiście sama wpisać w podaniu o becikowe tę kwotę ale oczywiście pod groźbą odpowiedzialności... więc ja wolałem wziąć to od zus i mieć spokój. Jak będziesz miała papier z US i ZUS to idź do urzędu gdzie się składa podania o becikowe. Tam poprosiłem żeby mi pomogli bo te papiery to jakiś horror. Babka mówiła mi co gdzie dokładnie wpisać. Oprócz kwitów z US musiałem pisać historie swojego życie gdzie i kiedy pracowałem. Uzupełniałem jakieś kwity o dochodzie utraconym bo zmieniałem pracę - po prostu maskara. Grunt to te dwa zaświadczenia z US i ZUS. Bez pomocy użędniczki przynajmniej ja bym nie dał rady dalej wypełnić papierów, a po to w końcu tam siedzą żeby pomóc obywatelowi. Po dwóch tygodniach miałem kasę na koncie.

Odnośnie alimentów się nie orientuję.

Czy próg 1922 zł w przypadku DG to dochód przed opodatkowaniem, po odjęciu składek ZUS (społ.) i zapłaconego podatku (pomniejszonych o zdrowotne)?

Powrót