Belgia - mandat

• Autor wątku Autor wątku udarr
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
U

udarr

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam

Pisze z pytaniem odnośnie procedury jeśli tak to można nazwać w przypadku wypisywania mandatu przez belgijską policję. Otóż kilka dni temu podczas pobytu w Belgii otrzymałem mandat, policja prosiła o mój dowód osobisty, zgaduję, że spisali moje dane osobowe. Dostałem informację, że nakładają na mnie mandat w wysokości 250 euro. Kiedy zapytałem czy dostanę jakieś pokwitowanie czy coś (z tego co pamiętam w Polsce dają jakiś papierek, a nawet każą coś podpisać) odpowiedzieli, że wszystko otrzymam pocztą na mój adres w Polsce, ponieważ dowiedzieli się, że jestem turystą i nie mieszkam na stałe w Belgii. Nic nie musiałem podpisywać, policja oddała dowód i poszła. Teraz pytanie, czy wszystkie procedury zostały zachowane i dostanę faktycznie ten mandat do domu ? Można się przed tym jakoś wybronić ? Mija już kilka dni jeśli nie cały tydzień od tego zdarzenia i nadal cisza. Mam nadzieję, że policja mnie tylko postraszyła bo 250euro to dla mnie sporo pieniędzy a można powiedzieć, że nawet nic nie zrobiłem czego policja nie chciała nawet słuchać. Dziękuję za szybką pomoc.

Pozdrawiam
Kuba

Jeżeli policjant powiedział iż mandat prześlą do Polski na Twój adres, to najlepiej jest czekać na pismo z informacją o płatności, czasami taka procedura trwa dość długo. Jeżeli jednak nic nie otrzymałeś do tej pory, a wydarzenie było już dość dawno, być może policjant po prostu wpisał pouczenie i odpuścił od kary pieniężnej. Niemniej jednak możesz jeszcze otrzymać pismo z informacją o uregulowanie płatności. Wybronić się już nie da, trzeba było się bronić przed mandatem w czasie rozmowy z policjantem i trzeba było ewentualnie coś uzasadnić np. że nie wielkie było przekroczenie, aby potraktowano to jako pouczenie itp.
Aktualnie nie jest wiadomo czy faktycznie policjant tylko postraszył mandatem, a faktycznie wpisał pouczenie, czy faktycznie zostanie przesłana informacja o uregulowaniu mandatu.
Ze swojej strony życzę Ci aby to była ta pierwsza ewentualność, czyli pouczenie.

Powrót