beschäftigungsverbot w ciąży

• Autor wątku Autor wątku Katii94
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Katii94

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam.
Bardo proszę o pomoc bo jestem kompletnie w tym wszystkim zielona. Zaszłam w ciąże . Mam umowę na pół etatu. Moj lekarz wystawił mi beschäftigungsverbot czyli zakaz pracy . Poinformowałam o tym szefa wysłałam orginal i szef nie wie o co chodzi każe mi iść do aok jak to wyglada czy oni mi palca czy aok. Czy może ktoś orientuje się jak to wyglada? I jeśli mam zakaz pracy do końca ciąży a umowa kończy mi się w lipcu to czy szef może mnie zwolnić ?

W czasie ciazy nikt Cię nie zwolni. Jak uzyskałas Beschäftigungsverbot, to pracodawca normalnie powinien Ci wypłacac wypłatę 100% az do okresu Mutterschutzfrist, który zaczyna się 6 tygodni przed porodem. O Wypłatę Mutterschaftsgeld musisz złożyć wniosek w AOK, bo normalnie Część tych pieniędzy powinnaś dostac od szefa a cześć (13 E) za dzień dopłaca AOK. Kiedy masz termin porodu??? Bo jeśli najpierw Ci się kończy umowa,zanim nastąpi Mutterschutzfrist, to Twój szef nie będzie miał od lipca z Tobą nic wspólnego. Wtedy wniosek skladasz w AOK i od szefa nie dostajesz pieniędzy.

Powrót