Best s.a.

• Autor wątku Autor wątku mimokwasa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mimokwasa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam.

Od dłuższego czasu dzwonią do mnie z firmy BEST S.A. Dzwonią na numer, którego żadnej firmie prócz bankowi, w którym posiadam konto, nie udostępniałem. Numer z konieczności zarejestrowany u jednego z operatorów. Mam zasadę, że nie odbieram połączeń na ten numer z innych nieznanych mi numerów. Dzwonią za każdym razem z innego numeru, który od razu po sprawdzeniu na stronie typu "kto dzwonił" dodaję do blokowanych.
Raz otrzymałem wiadomość SMS o treści:
Dzien dobry, w zwiazku z cesja wierzytelnosci KB nr [na wszelki wypadek nie wklejam] prosimy o kontakt z Doradca Klienta BEST S.A. pod numerem telefonu 58 741 40 68 w celu ustalenia sposobu splaty. Zatrzymaj wzrost swojego zadluzenia.
Napisałem do nich na maila korespondencja@best.com.pl treść sms-a z numerem, z którego go otrzymałem oraz komentarzem, że jest to pomyłka lub próba oszustwa.
Po niemal miesiącu otrzymałem od nich odpowiedź. W skrócie napisali, że usunęli podany przeze mnie numer
z listy numerów do kontaktu Klientów spółki
(dodano, że otrzymany przez mnie email podlega ochronie prawnej(?))
I teraz pytanie czy usunęli swój własny(!) numer czy mój numer przypisany do numeru KB? Żadnego innego nie wskazywałem i nie wiem czy robią wariatów z siebie czy ze mnie, gdyż parę godzin po otrzymaniu maila znowu do mnie dzwonili. Jest w ogóle sens z nimi rozmawiać, czy zmienić numer i zapomnieć?
Nic mi na temat rzekomo mojego długu nie wiadomo. Na konto bankowe regularnie wpływają pieniądze i bank raczej może być zadowolony.
Co poradzicie?

M.

Krótka piłka, masz dług w KB czy nie masz? Bo jeżeli naprawdę

Nic mi na temat rzekomo mojego długu nie wiadomo.
To prokurator. Zgłoś usiłowanie oszustwa.

Syphar napisał:
Krótka piłka, masz dług w KB czy nie masz?

Szczerze powiedziawszy nie kojarzę skrótu KB, ale jeśli chodzi o rejestr dłużników, to nie sprawdzałem. Mam inne rzeczy do roboty, choć może powinienem poświęcić na to czas. Nigdy jednak nie dostałem żadnego wezwania do zapłaty. To na 100%. Żadne kredyty, raty itp mnie nie dotyczą. Nie wiem, skąd w ogóle mogą mieć ten numer.

Ostatnia edycja:
No to prokuratura. Wygląda na próbę oszustwa. Oczywiście to już oni ustalą.

KB to przecież Kredyt Bank. Nie mialeś jakiejś radosnej raty w Żaglu albo takim tam? I nie zamknęli tematu? Jak Best, to idź tym tropem.

Jak już napisałem, nigdy nie brałem żadnej pożyczki.
Może jednak odebrać telefon i dopytać jakie moje dane mają? Może ktoś popełnił błąd przepisując numer telefonu? A może ktoś wziął kredyt na mnie? Coraz bardziej męczy mnie ta sytuacja. Chyba czas to wyjaśnić...

Edycja: A może zamiast kontaktować się z Best, lepiej będzie udać się do placówki Banku Zachodniego (następca prawny Kredyt Banku) i spytać czy brałem u nich kredyt?

Ostatnia edycja:
To w takim razie daj sobie spokój. Nic nie wyjaśnisz, a stracisz nerwy. A jak odbierzesz telefon to się dowiesz kim jesteś i co Ci zrobią.

Powrót