Best sa

• Autor wątku Autor wątku Ptasiek25
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Ptasiek25

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, mam problem z firmą Best, a polega on na tym, że: w 2001 r. będąc wraz z moim ojcem właścicielem rachunku w PKO BP SA zawarliśmy umowe na kredyt odnawialny w superkoncie. Jednakże, w 2006 r. rachunek ten został przekształcony na indywidualny (niestety nie dysponuję żadnym dokumentem w tej sprawie). W roku 2010 zmarł mój ojciec pozostawiając zadłużony rachunek. Załatwiając sprawy w banku polecono mi i rodzeństwu dostarczyć oświadczenie o odrzuceniu spadku informując, że to załatwi sprawę i nie trzeba będzie spłacać należności. Bank nie żądał ode mnie jako współkredytobiorcy spłaty zadłużenia, gdyż w roku 2010 nie byłaam współwłaścicielem rachunku, a za zadłużenie odpowiadał podobno jedynie mój ojciec. Zrobiliśmy, jak nam polecono w banku, mając nadzieję, że sprawa została definitywnie załatwiona. Aż tu nagle odzywa się firma BEST, która odkupiła od PKO BP wierzytelność mojego ojca. BAnk nie informował mnie i braci o takiej sprzedaży. Żądają ode mnie spłaty należności na podstawie tego, że w 2001 r. jako współwłaściciel rachunku podpisałam się pod umową na kredyt odnawialny. Podczas pierwszego kontaktu tel. stwierdzili, że wystarczy im oświadczenie o odrzuceniu spadku, jak to dostali, stwierdzili, że nei odpowiadam za zadłużenie z tytułu spadku, ale jako strona umowy. Kolejno firma BEST zażądała zaświadczenia z banku potwierdzającego kiedy rachunek został przekształcony na indywidualny. Dostali takie zaświadczenie, chociaż z informacji uzyskanej od PKO BP wynka, że firma dysponuje oryginałami wszystkich dokumentów w tej sprawie. A dzisiaj dostałam od nich pismo, że uznają moją reklamację za bezprzedmiotową i żądają spłaty zadłużenia, o którym nie miałam zielonego pojęcia, że w ogóle istnieje. Tracę cierpliwość, nie wiem co robić... Ktoś może mi pomóc? Z góry dziękuję!

każde zobowiązanie ciągłe bo kredyt odnawialny zwany potocznie debetem jest zobowiązaniem ciągłym przedawnia się po upływie trzech lat , i tak dla przykładu jeżeli osoba zadłużyła się i data spłaty zadłużenia wypadała na 01.01.2010 to dziś na dzień 16.04.2013 nie ma juz takiego zadłużenia z uwagi na 3 letni okres przedawnienia . Jedyna możliwością banku w tym przykładowym wypadku było złożenie pozwu do sądu przez bank . Banki z reguły tak nie robią tylko sprzedają zadłużenia nie ściągalne obcym podmiotom średnio za 5 -15 % wartości . Z firmą Best miałem styczność i specjalnie nie ma się czym przejmować . Działają na zasadzie czy znajdzie się głupi i zapłaci prawnie zazwyczaj nie mają żadnego ruchu . Starają się zainwestować do 2 zł na list zwykły licząc że taka inwestycja i tak duża jak dla nich przyniesie odzew i jakiś głupi wpłaci. Czy nie chciałabyś za 2 zł dostać 1000 zł w zamian. A ,reasumując , WYŚLIJ IM PISMO ŻE DŁUGU NIE UZNAJESZ z uwagi na przedawnienie i zapraszasz ich na drogę sądową ,napisz że sądem właściwym do rozpatrzenia sporu jest sąd gdzie najbliższy gdzie została zawarta umowa z bankiem . Pamiętaj iż bezpodstawne nękanie przez firmę BEST zagrożone jest karę pozbawienia wolności Kodeks KK . daj im termim 14 dniomy na przygotowania i złożenie w sądzie i jeżeli tego nie zrobią złuż doniesienie na policji o nękanie przez BEST s.a POWIADOM ICH O TYM WSZYSTKIM PISEMNIE . Pamiętaj że za takie niezgodne z prawem działanie należeć ci się bedzie odszkodowanie od firmy Best . W zasadzie ciesz się że do ciebie napisali możesz zarobić nie wychodząc z domu. Pamiętaj że to oni muszą udowodnić że to Ty jesteś winna jakieś pieniądze i z dokładnością co do grosza ,jeśli pomylą się o 1 grosz są przegrani. Pozdrawiam

Dziękuję za odpowiedź. Ta sprawa nie daje mi spokoju. Ale po wczorajszej lekturze forum i Twojej odpowiedzi trochę się uspokoiłam. Pozdrawiam serdeecznie:)

Powrót