BEST Windykacja

• Autor wątku Autor wątku wojtekz3
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wojtekz3

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam

W 2008 roku zaciagnalem kredyt w PKO Banku na 10000zl, na tamta chwile pracowalem w Irlandii dostarczylem im wszystkie niezbedne dokumenty itd. Splacilem tylko jedna rate poniewaz stracilem prace. W miedzy czasie Bank wysylal mi przypomnienia na adres z polski.
Na dzien dzisiejszy rodzina w Polsce dostala pismo z firmy Best ze sprawa zostanie skierowana do sadu w celu odzyskania wierzytelnosci w kwocie ponad 26000zl.

Chcialbym sie dowiedziec po jakim czasie nastepuje przedawnienie i jak mozna sie porozumiec z firma best w celu umozenia odsetek itd.

Pozdrawiam
Wojtek

tylko jedną ratę zapłaciłeś? to po kolejnych dwóch bank wypowiada kredyt i po nastepnym miesiacu calosć jest wymagalna. od tego momentu 3 lata.
a był BTE?

Nie wiem co to jest BTE,

Tak, nie bylem w stanie oplacac nawet mieszkania, zylo sie ciezko a sytuacja sie zmienila z dnia na dzien. Szukalem pracy a to pochlanialo pieniadze, brak jezyka nie pomoagal z znajomi sie odwrocili. Pracowalem dorywczo na kutrach na bierzace wydatki.
Nie bylo mnie w Polsce przez pare lat, kiedy sie zjawilem zastalem sporo listow z firmy BEST i prosby o kontakt. Firma miala moj numer obecny i mozliwe ze probowala sie skontaktowac ale nie zostawila wiadomosci na poczcie.

Tak jak wspomnialem chce sprawe zalatwic, wyczytalem ze moze nastapic przedawnienie oczywiscie jesli istnieje mozliwosc chcialbym skorzystac. Jesli nie to chcialbym jakims sposobem to sprawe rozwiazac.

Wojtek

wojtekz3 napisał:
wyczytalem ze moze nastapic przedawnienie oczywiscie jesli istnieje mozliwosc
Wszystko zależy od okliczności sprawy, które musisz ustalić. Po pierwsze, kiedy nastąpiło wypowiedzenie umowy kredytowej. Tu, jak zauważył marian, jest duża szansa na przedawnienie, gdyż umowa powinna była zostać wypowiedziana już w 2008 r. (termin przedawnienia, to trzy lata od daty wymagalności związanej właśnie z wypowiedzeniem). Jednak sprawa nie jest aż taka prosta. Jeśli został przez bank wystawiony BTE, czyli bankowy tytuł egzekucyjny (raczej tak się stało), to bieg terminu przedawnienia został przerwany, więc Twoje zobowiązanie nie uległo przedawnieniu. Teraz do roboty, ustal fakty.

Jak mozna sprawdzic czy BTE zostalo wystawione przez Bank.
Z kim badz z jaka instytucja powinienem sie kontaktowac w celu ustalenia ?

Kiedy zadzwonilem do Banku powidziano mi ze naleznoscia zajmuje sie firma Best z siedziba w Gdyni.

Robilee napisał:
w best niekoniecznie muszą mu prawdę powiedziec i nawet jeśli nie było - to powiedzą że jest. a jak był ale kwitów nie mają to zaczna szukać. lepiej tam nie dzwonić bo można sytuację pogorszyć wręcz.

o BTE powinni mu udzielic informacji w banku mimo wszystko. możesz też spróbować zapytać sie w sądzie rejonowym właściwym dla miejsca zamieszkania z lat 2008-2013

Powrót